Astodan – Bathala

Facebookrssmail
Astodan – Bathala

Zit ik nu naar het intro van Porcupine Tree’s laatste studio cd ‘The Incident’ te luisteren? Dat is even een binnenkomer én een compliment waar je U tegen zegt! Dit zijn de eerste gedachten die bij me opkomen tijdens het beluisteren van de nieuwe Astodan, getiteld ‘Bathala’.

Al gauw gaat de muziek over in die typische Scandinavische sferen van bands zoals Red Kite, Anekdoten en de latere Katatonia platen. Ook de muziek van ons eigen The Gathering behoort met vlagen tot deze categorie. Smullen dus voor de liefhebbers van bands uit dit genre.

Maar niets is minder waar: Astodan komt niet uit Noord-Europa, maar is een Belgische post-progressive rockformatie met duidelijke invloeden uit de metal en experimentele rock, dat hier zijn uitstekende tweede album presenteert. Het debuut ‘Ameretat’ uit 2018, gebaseerd op begrafenisrituelen (lekker somber a la Steven Wilson) gooide al hoge ogen in de diverse muziekbladen en de lijn van deze stemming wordt doorgetrokken op ‘Bathala’, waarop de band inspiratie put uit een oud Filipijns stammengebruik om overleden personen te begraven in een uitgeholde boom.

Ingetogen, dramatische melodieën worden aangevuld met explosieve uitbarstingen van de drie gitaristen om het geheel in een mooi evenwicht te stellen. En dat alles zonder vocalen, wat een extra struikelblok kan zijn om de luisteraar constant geboeid te houden. Geen enkel probleem voor deze vijfkoppige Belgische band uit Leuven, Brussel en Antwerpen, zeker door de toevoeging van electronica en klassieke instrumenten viool en cello.
De bijna onuitspreekbare titels van de tracks hebben vrij vertaald uit het Filipijns iets met de dood te maken en om dit te bekrachtigen werd hulp ingeroepen van illustrator/animator en graffitikunstenaar Joris Silverans onder het motto “het oog moet ook wat”. Zeker in deze tijd van de vinyl-wederopstanding wordt er gelukkig weer ruimschoots aandacht besteed aan het hoesontwerp. Joris ontwierp behalve de cover ook voor elk nummer afzonderlijk het artwork, verzameld in een 14 pagina’s tellend boekwerk op lp-formaat dat als extraatje bij de toch al mooi uitgevoerde vinylversie is gevoegd. Wees er snel bij: dit is een gelimiteerde oplage van slechts 300 stuks, verkrijgbaar via de site van Astodan’s platenlabel Dunk!Records.

Het is te hopen dat Astodan zich met dit zeer overtuigende album een plek weet te verwerven tussen het aanbod van post-progressive bands. Een succes dat de heren zeer gegund is! (85/100) (Dunk!Records)

Tracklisting:

1 Hukluban
2 Katalonan
3 Likha
4 Buay
5 Alay
6 Maca Kasanan

Band line-up:

Tom Overloop – drums
Bert Quinten – gitaar
Nick Buelens – gitaar
Tim Moens – gitaar
Tom Verryken – bas

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ