Hornwood Fell – My Body, My Time

Facebookrssmail

Verandering van spijs in de muziekwereld wordt niet altijd even goed ontvangen door de fans van het eerste uur. De Italiaanse black metal band Hornwood Fell is niet vies van experimenteren en er wordt zelfs gerept over evolutie inzake het verander proces van de band. De band opgericht in 2013 bracht in 2014 het gelijknamige debuut album uit, een album dat zich laat omschrijven als een rauw atmosferisch black metal album. In 2015 verscheen het album ‘Yheri’ en wordt duidelijk dat de band wat nuances aanbrengt, nuances die zich vooral openbaren in de clean gezongen stukken. Op 7 november verschijnt het derde album ‘My Body, My Time’ via Avantgarde Music, een album dat naar verluidt de evolutie compleet maakt.

Het album opent met het nummer ‘The Returned’ en duidelijk wordt dat aan de drum partijen niet te veel gesleuteld is, de muziek klinkt wat progressiever zoals te horen is in het langzame tussenstuk, het zijn vooral de vocalen die veranderd zijn. Geen harsh vocalen meer maar alleen nog clean gezongen teksten waarbij de zang van gitarist Marco Basili soms doet denken aan die van Voivod’s Denis Bélanger. Ook in het volgende nummer, ‘Her Name’, wordt vastgehouden aan het concept en toegegeven, het is in eerste instantie even wennen maar het lijkt, zeker in dit nummer te werken.

in een nummer als ‘Passage’ komen de progressieve invloeden echt boven drijven. Lekkere tempowisselingen en complexer gitaarwerk en energieke drums waarbij de vocalen, al dan niet bedoeld, een gevoel van drama te weeg brengen. In het wat snellere nummer ‘Run Through’ klinken de vocalen soms weer wat rauwer, zoals te horen was op het vorige album. Hornwood Fell neemt langzaam afscheid van het black metal genre en richt zich duidelijk meer op het progressie metal genre zoals duidelijk te koren is in het nummer ‘The Livid Body’. Afsluiter ‘Hidden Land’ maakt de evolutie compleet.

Hornwood Fell heeft met ‘My Body, My Time’ inderdaad verandering gebracht. Het album is veel progressiever en de zwartgallige vocalen van welleer zijn verdwenen. Dat doet in principe niets af aan het album, het is een sterk album dat weet te boeien, al zal een fan van het eerste uur hier waarschijnlijk niets mee kunnen.

(80/100, Avantgarde Music)

Tracklist:
1. The Returned
2. Her Name
3. Dark Cloak
4. Passage
5. Run Through
6. The Livid Body
7. Hidden Land

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ