CD van de Week: Pessimist – Holdout

Facebookrssmail

Sommige bands uit je favoriete genre blijven gewoon onopgemerkt, dan is het des te fijner, dat je middels RockMuZine de kans krijgt om toch nog kennis te maken met een band. Deze keer betreft het Pessismist, een Duitse thrashband, uit Baden-Wurttemberg.

De bandnaam komt voort uit hoe de mensheid zich de afgelopen eeuwen heeft gedragen, hetgeen een negatief beeld van de mensheid bij de bandleden teweeg bracht. De band wordt opgericht in 2006 en brengt na wat demo’s in 2010 hun debuutalbum ‘Call to war’ uit. Na het vervolg ‘Death from above’ in 2013 volgt dan nu na een relatief lange pauze hun derde album ‘Holdout’. Die pauze komt omdat er in de tussentijd flink wat bezettingswisselingen plaats vinden en alleen zanger Michael nog over is van de originele bezetting.

Opener ‘Landsknecht’ knalt er gelijk heerlijk in met een fraaie riff en doet je qua zang denken aan ‘Mille’ van Kreator. Het nummer is afwisselend met gitaarstukken welke je weer aan Exodus doen denken. Een kort stuk blastbeats en een prima gitaarsolo maken het nummer af. Je zit gelijk klaar voor het vervolg. Ook tijdens het vervolg blijf je rechtop zitten, de nummers staan namelijk niet alleen bol van de pure recht-toe-recht-aan thrash, maar er is ook volop afwisseling waardoor verveling geen moment toeslaat. ‘Death awaits’ begint met een heel gaaf gitaarstuk. Titelnummer ‘Holdout’ lijkt het snelheidsrecord te willen verbeteren, zonder de melodie uit het oog te verliezen.

Eigenlijk heeft elk nummer wel een geweldige gitaarriff waardoor het een genot is om een volgend nummer te luisteren. Afsluiter ‘7-28’ maakt de al zo goede indruk van het album af met een bijna 11 minuten durend thrash-epos waarin je de band bijna als techno-thrash zou bestempelen. De zang van Michael ‘TZ’ Schweitzer neigt wat richting death metal, soms komen er ook grunts voorbij, echter zonder dat dit storend wordt als je niets met death metal hebt, zoals in mijn geval.

Zonder de eerste albums te kennen krijg je het idee al dat de pauze de band geen windeieren gelegd heeft, want de band klinkt enorm bevlogen en fris en brengt tal van geweldige ideeën voort. Vaak wordt gezegd, dat Duitse thrashbands typisch Duits klinken, maar Pessismist heeft ook wel wat eigenschappen van die geweldige Bay Area thrashbands in zich, kortom een uitstekende mix.

De productie is goed open, waardoor alle instrumenten volledig tot hun recht komen, de bas mag bv. ook geregeld excelleren. Ja, dit is een knaller van een thrash-album, een absolute aanrader voor elke thrashfan en gaat ongetwijfeld jaarlijst-materiaal worden. Hopelijk kan Pessimist met dit geweldige album een doorbraak naar de thrashtop forceren. (91/100) (MDD Records)

CD  Tracklist:

1       Landsknecht

2       Roaring thunder

3       Kill & become

4       Death awaits

5       Holdout

6       Mountain of death

7       The king of slaughter

8       Agony

9       7-28

Band :

Michael ‘TZ’ Schweitzer – Vocals

Eric Tobian – Guitar

Murphy Lange – Guitar

Samuel Maier – Bass 

Jan Hagin – Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ