Joe Bouchard – Strange Legends

Facebookrssmail

Bij het vallen van de naam Joe Bouchard (1948) zullen velen de wenkbrauwen fronsen, maar liefhebbers van Classic Rock en/of de Amerikaanse hardrockband Blue Öyster Cult weten beter:  met dit gezelschap uit New York boekte hij als bassist  grote successen en was zelfs een van BÖC’s  oprichters. Tussen 1972 en 1986 produceerden ze met Bouchard 14 langspelers waarvan er miljoenen over de toonbank gingen. Na de koerswijziging op lp ‘Club Ninja’ verliet Bouchard wegens muzikale meningsverschillen de band en begint  een solocarrière.

Opnemen en componeren doet Joe in z’n thuisstudio en als hij daar niet te vinden is toert hij met de bands Blue Coupe en The Bouchard Brothers, waarvoor hij een groot deel van de muziek schrijft. In beide bands speelt ook z’n broer Albert, tevens een ex- BÖC bandlid. Sinds 2009 brengt hij onder z’n eigen naam soloalbums uit en 31 juli wordt album nummer zes: ‘Strange Legends’, uitgebracht, waaraan de afgelopen twee jaar werd gewerkt.

Hulp krijgt hij op het nieuwe album van drummer Micky Curry (Hall & Oates, Alice Cooper, Bryan Adams) en Sci-fi schrijver John Shirley, die ook een regelmatige tekstschrijver voor BÖC is. Verder hebben we songwriter/gitarist John Elwood Cook die we kennen van Bouchard’s vorige platen. Zelf speelt Joe behalve bas ook meer dan aardig gitaar én hij neemt de zang voor z’n rekening.

‘Strange Legends’  bevat 11 vrij korte, goed in het gehoor liggende nummers tussen de 2½ en 4½ minuten. Plak het plaatje naar keuze er maar op: Rock, Hardrock, Classic Rock, de muziek kan tot al die stromingen gerekend worden.     Wel is duidelijk dat vanaf het begin de link naar Bouchard’s BÖC verleden gelegd kan worden en dat is meer dan welkom en ook de bedoeling van dit album. Gedegen songs, mooie refreinen en gitaarwerk dat erg lijkt op dat van Buck Dharma, leadgitarist van Joe’s vroegere band.

‘The African Queen, ‘Forget About Love’, ‘Walk Of Fame’ en ‘Hit And Run’ zijn stuk voor stuk in de BÖC modus geschreven tracks. ‘Racin’ Through The Desert’ is een instrumentaaltje waarin Bouchard zijn kwaliteiten als gitarist laat horen en ‘She’s A Legend’  heeft veel weg van het nummer ‘Astronomy’  dat hij in 1974 schreef voor de lp ‘Secret Treaties’. Afwisseling brengen de Kinks cover ‘All Day And All Of The Night’ en de Henry Paul achtige  Southern Rock track ‘Once Upon A Time At The Border’. Voor elk wat wils dus……

“Wie met pek omgaat wordt ermee besmet”  is de uitdrukking die het beste past bij deze plaat. Compositorisch en  gitaartechnisch lijkt het in alle opzichten als twee druppels water op BÖC, zij het dat de nummers wat aan de korte kant zijn.  Het album mist helaas nét de klasse om een topper genoemd te worden en dat ligt zéker niet aan de muziek, maar aan de beperkte zangkwaliteiten van Joe Bouchard. Na een paar nummers klinkt zijn stem tamelijk eentonig en daarom zou het verstandig zijn om voor het volgende  album een zanger met  groter bereik in te zetten.

Op de productie en de mix valt helemaal niets aan te merken: het klinkt als een klok en tot slot zegt Joe Bouchard het volgende over ‘Strange Legends’: “Dit is m’n beste soloalbum en dat  bevat alles wat de ware Blue Öyster Cult fan mist op de vorige platen”.  Waarvan akte! (80/100)  (Deko Entertainment)

Bezetting:

Joe Bouchard – zang, gitaar, bas, toetsen
Micky Curry – drums
John Elwood Cook – gitaar, teksten
John Shirley – teksten

Tracklist:

1.The African Queen
2. Forget About Love
3. Walk of Fame
4. Hit and Run
5. Racin’ Thru the Desert
6. She’s a Legend
7. All Day and all of the Night
8. Once Upon a Time at the Border
 9. Bottom for the Bottomless
10. Strangely in Love
11. Winter

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ