Order – Lex Amentiae

Facebookrssmail

Order is een Noorse black metal band opgericht in 2013. De bandleden in Order hebben al het één en ander meegemaakt in de eerste golf Noorse black metal begin jaren ’80. Zo kennen we zanger Messiah en drummer Manheim o.a. van het illustere Mayhem en gitarist Anders Odden van death metal band Cadaver en als live muzikant van Celtic Frost en Satyricon. In 2016 bracht de band de eerste demo, ‘Folly Grandeur’, uit en deze werd gevolgd door de single ‘Prophet’ in 2017. Op 28 juli verschijnt de debuut plaat, ‘Lex Amentiae’, via Listenable Records.

De titel van het album, ‘Lex Amentiae’, is Latijns voor “De wet van de waanzin” en dit moet, volgens Manheim, vertaald worden in het feit dat in de hedendaagse wereld mensen geloof boven feiten stellen. Mensen verkiezen waanzinnige politici welke verblind zijn door geloof of ideologie of gewoon fascisten zijn. Opener ‘Winter’ heeft niets van doen met de titel en is een heerlijk black metal nummer. De heerlijke en herkenbaar smerige vocalen van Messiah, de sterke tempowisselingen maken het nummer groots, mijn interesse is opgewekt.

Het nummer ‘Prophet’ kwam eerder dit jaar uit op single en is een lekker traag en rockend nummer waarbij het wederom Messiah is die de aandacht trekt met zijn veelzijdige vocalen. Het nummer ‘Torquemada’ kunnen we scharen onder een black metal nummer van deze tijd. Een sterke en herkenbare gitaarriff en hoewel het nummer schreeuwt om een tempoversnelling komt deze er niet. Anders is dit bij het nummer ‘Dugma’ waarbij Manheim zijn kunsten goed kan tonen, een lekker kort nummer met sterke up tempo stukken.

Halverwege worden we getrakteerd op een Celtic Frost cover. Het tijdloze ‘Procreation (of the wicked)’  wordt op een eigentijdse / eigenzinnige manier gebracht en klinkt zonder meer vermakelijk. ‘Victimized’, ‘Folly Grandeur’ en bonus nummer ‘Savage’ staan allen op de demo. ‘Victimized’ is een heerlijk traag doom nummer waarbij de gelijknissen met Celtic Frost zich aandienen. ‘Folly Grandeur’ en ‘Savage’ vallen vooral op door de heerlijk smerige vocalen in combinatie met de trage riffs. Het laatste nummer ‘Order’ opent met een deel van een toespraak van Adolf Hitler en sluit qua concept het beste aan bij de album titel. Messiah preekt verder in de wat bombastisch klinkende afsluiter.

De heren van Order hebben met ‘Lex Amentiae’ een heerlijk black doom album gebracht, de heerlijke vocalen van Messiah in combinatie met de zware riffs zijn geweldig.

(88/100, Listenable Records)

Tracklist:

1) Winter
2) Prophet
3) Torquemada
4) Dugma
5) Procreation (of the wicked)
6) Victimized
7) Folly Grandeur
8) Savage (Bonus Track)
9) Order

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ