Metallica – Metallica and San Francisco Symphony: S&M2

Facebookrssmail

De grootste metalband ter wereld neemt graag zijn tijd voor nieuw plaatwerk en geef ze eens ongelijk. Nou ja, eigenlijk wel, want voor je het weet zit je carrière er op en heb je niet gezegd wat je had willen zeggen. Maar vergeleken met een Tool of Van Halen, om maar twee andere grootheden te noemen, mogen de Metallica-fans niet eens klagen. Met de regelmaat van de klok verschijnt er (online) een live-registratie of een uitgebreide jubileum boxset van een ouder album. En volgens James Hetfield wordt er in deze Coronatijd gewerkt aan nieuwe muziek, dus wie weet.

Een nieuw zoethoudertje ligt er echter voor me, een concertregistratie van twee avonden in 2019 waarbij Metallica zich wederom liet ondersteunen door het San Francisco Symphony, toevallig 20 jaar na de release van de eerste en verrassend sterke S&M. Nu was de opening van het Chase Center de aanleiding, een prachtige nieuwe basketbal arena in San Francisco. De verrassing van een metalband gekoppeld aan een orkest is er nu vanzelfsprekend wat af, maar is het toch de moeite van aanschaf waard? En zo ja, de album of dvd/blu-ray versie?   

We krijgen in ieder geval waar voor onze zuurverdiende euro’s, met een dikke 150 minuten aan muziek/beeld. En op de blu-ray nog een te korte ‘making of’ en een promo. Zowel geluid als beeld zijn top, met een mooie rustige cameravoering en een prima mix door vaste engineer van de laatste jaren, Greg Fiedelman, waarbij het orkest overigens een stuk beter in balans is met de band dan op S&M1. En die band speelt geïnspireerd en met nog steeds enorm veel spelplezier gelukkig. Jammer genoeg is er een flinke overlap qua nummers met deel één: met name de hits natuurlijk, maar ook een ‘Outlaw Thorn’ of ‘No Leaf Clover’ komen wederom in mooie versies voorbij.

De verschillen ten opzichte van het vorige deel zijn gelukkig talrijk. De dirigent en het brein achter deel één, Michael Kamen, is inmiddels overleden en is vervangen door liefst twee ‘musical directors’: Edwin Outwater en Michael Tilson Thomas. Die laatste is verantwoordelijk voor de twee klassieke instrumentale stukken halverwege. De nieuwe songs passen vaak prima bij het orkest (‘The Day That Never Comes’, ‘Halo On Fire’, , ‘All Within My Hands’), en soms is de combinatie wat minder interessant (‘Moth Into The Flame’, ‘Confusion’).

Speciale vermelding voor de bassolo van Cliff Burton, ‘(Anesthesia) Pulling Teeth’), welke als eerbetoon door de contrabassist van het orkest, Scott Pingel (what’s in a name), wordt uitgevoerd. Leuk, maar na één keer luisteren weet ik het wel. De moedig door Hetfield ‘solo’ uitgevoerde ‘The Unforgiven III’, met louter orkestondersteuning, is gewaagd en apart, maar blijft ook in deze versie een hele zit van dik acht minuten.

De band eindigt met de vijf bekendste songs en die klinken wederom prima, temeer omdat het publiek zich enthousiast laat horen en het orkest een toegevoegde, bombastische extra laag is. De podiumopstelling is overigens compleet anders vergeleken met deel één. Deze keer ‘in the round’, dus in het midden van de arena, zoals tijdens de laatste tour, wat voor de regie ongetwijfeld een uitdaging was. Maar het ziet er prachtig uit, met de ronde videowalls hoog boven de band. En de band- en orkestleden komen op de juiste momenten in beeld, vaak in splitscreens.

Zoals het een Metallica-uitgave betaamd is het weer een mooi uitgevoerde release geworden. Productie, spel en regie zijn dik in orde. Eigenlijk wordt S&M1 in bijna alle opzichten overtroffen, ook omdat de techniek en beeldkwaliteit nogal verbeterd zijn in die twintig jaar. Voor de visueel ingestelden is de blu-ray zeker een aanrader, de rest kan volstaan met cd of vinyl. En nu maar wachten op een echt nieuw album…
(87/100 –  EMI)


Tracklist

1.     The Ecstasy Of Gold (2:41)
2.     The Call Of Ktulu (9:14)
3.     The Day That Never Comes (8:26)
4.     The Memory Remains (5:42)
5.     Confusion (6:41)
6.     Moth Into Flame (6:17)
7.     The Outlaw Torn (10:02)
8.     No Leaf Clover (5:30)
9.     Halo On Fire (8:17)
10.     Intro To Scythian Suite (5:16)
11.     Scythian Suite, Opus 20 II: The Enemy God And The Dance Of The Dark Spirits (3:39)
12.     Intro To The Iron Foundry (1:02)
13.     The Iron Foundry, Opus 19 (4:15)
14.     The Unforgiven III (8:19)
15.     All Within My Hands (6:13)
16.     (Anesthesia) – Pulling Teeth (7:27)
17.     Wherever I May Roam (    6:32)
18.     One (9:23)
19.     Master Of Puppets (8:29)
20.     Nothing Else Matters (6:39)
21.     Enter Sandman (8:45)

Line-up

Zang, Gitaar  James Hetfield
Drums            Lars Ulrich
Gitaar        Kirk Hammett
Basgitaar    Robert Trujillo

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ