Perpetrator – Altered Beast

Facebookrssmail

Ergens in de jaren ’80 met de grote opkomst van hardrock en heavy metal wist je op voorhand dat een nieuwe band bijna altijd wel uit Noord-Europa moest komen, bands uit landen rond de Middellandse Zee waren heel spaarzaam in de metal vertegenwoordigd. Maar gaandeweg de jaren kwam daar verandering in en tegenwoordig stikt het ook in Zuid-Europese landen van de metalfans en metalbands. Een van die bands is Perpetrator, een Portugese band uit de hoofdstad Lissabon. Volgens de op het internet te vinden info wordt in 2008 de eerste activiteit bespeurd rond deze band, wanneer bassist Rick begint te experimenteren met thrash metal opnames. Het duurt echter tot 2012 voordat Perpetrator serieuze vorm begint te krijgen, wat komt doordat gitarist en songwriter Paulao bij de band komt. Met sologitarist Marouco erbij kan er vervolgens begonnen worden aan het eerste full-album en dat verschijnt in 2014, ‘Thermonuclear epiphany’. De band typeert zichzelf als een thrash metal band met invloeden uit de jaren ’80. Het duurt tot 2018 voordat het tweede album verschijnt, ‘Altered beast’.

Met opener ‘Altar of the skull’ wordt direct de toon gezet voor een album vol furieuze thrash metal. Wat opvalt aan dit album is dat Perpetrator best wel een eigen stijl heeft binnen de thrash metal en niet direct als een kopie van een andere grootheid uit de jaren ’80 genoemd kan worden. Soms is er invloed van Destruction en Kreator te bekennen, maar dat ligt er zeker niet volcontinu dik bovenop. Ondanks dat het tempo op dit album over het algemeen vrij hoog tot soms moordend hoog ligt, is er in elk nummer ruimte voor afwisseling waardoor het album niet als een continue brij van schedelversplinterende snelheid overkomt. Ander pluspunt van deze schijf is dat er veelal fraai gitaarwerk te beluisteren is, zowel in riffing als in solo’s. De zang op dit album ligt goed in het gehoor. Productie is prima te noemen. Als ik toch uitschieters moet noemen zijn dat in mijn ogen o.a. ‘A fleeting passage through hell’ (begin meteen met een heerlijk springende riff) en ‘Hellthrasher’.

Alles in ogenschouw nemend is dit een schijf geworden welke ik elke thrashmetalfan kan aanraden.

(85/100, Caverna Abismal Records)

Tracklist:
1. Altar of the Skull 04:27
2. Extreme Barbarity 02:39
3. The Doors of Perception 04:08
4. Fires of Sacrifice 01:24
5. Lethal Manhunt 03:02
6. A Fleeting Passage Through Hell 03:48
7. Terminal Possession 03:09
8. Jungle War 03:52
9. Let Sleeping Dogs Lie 03:31
10. Hellthrasher 04:14
11. Black Sacristy 04:07

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ