Veritas – Threads of Fatality

Facebookrssmail

In het drukbezette landschap van de hardrockscene met al z’n verschillende stromingen moet je tegenwoordig van goeden huize komen om met het hoofd boven het maaiveld uit te steken. Een keur van bands die het afgelopen decennium met name in Amerika zijn opgericht vechten om een platencontract en hopen naamsbekendheid te krijgen door veel te toeren en hun muziek via zo veel mogelijk kanalen te verspreiden als fysiek of digitaal product.

Een van de bands die op de goede weg bezig is heet Veritas, afkomstig uit Kansas City. Het vierkoppige gezelschap werd in 2012 opgericht door Greg Wenk, die in z’n vroege jeugd omver geblazen werd door het album “Kiss Alive I” en gelijk besloot om gitaarlessen te gaan nemen.  Zijn muzieksmaak veranderde geleidelijk en invloeden van gitaristen Yngwie Malmsteen, George Lynch en Paul Gilbert bepalen zijn uiteindelijke manier van spelen. Noten lezen is bijzaak; de muziek die hij bedenkt komt vanuit z’n gevoel en vloeit als vanzelf via zijn vingers naar buiten.
Zanger Denny Anthony is een sterke frontman die zwaar beïnvloed is door Ray Alder (Fates Warning) en Geoff Tate (ex Queensrÿche). En ja: een stembereik met hoge uithalen is geen enkel probleem voor Anthony.

Al met al belooft de samenwerking veel goeds en besloten wordt om een EP op te nemen en in de markt te zetten. Bassist Geno Alberico en ex Fates Warning drummer Mark Zonder maken het viertal compleet. Het subgenre dat Veritas speelt is hardrock/metal met proginvloeden. Niet die van de tegenwoordige tijd, maar een terugkeer naar eind jaren ’80 en begin jaren ’90 van de vorige eeuw, toen de grote drie van die tijd op het punt stonden het progmetal genre te gaan bepalen. Dat waren uiteraard Dream Theater, Queensrÿche en Fates Warning. Riff georiënteerde metal met uitgebalanceerde melodieën zijn het handelsmerk van hun muziek en ook Veritas speelt deze stijl met verve.
De EP komt in 2018 uit en dankzij de hoge kwaliteit krijgen de vier nummers erg goede reviews en vooral in Amerika veel airplay. Dit maakt het besluit om een voltallige cd op te nemen erg logisch en de mannen gaan aan de slag…..

In dezelfde stijl wordt de cd die de titel “Threads of Fatality” krijgt, ingespeeld en ook de vier nummers van de EP keren in een nieuwe versie terug. Dat wil zeggen: recht door zee Amerikaanse metal met proginvloeden volgens bovengenoemde formule waarbij wel degelijk opgelet wordt dat de kenmerken van hun voorbeelden het album niet gaan domineren. Ook de typisch Amerikaanse metal sfeer van een band als Armored Saint herken je in de muziek van Veritas en met dat gegeven kun je voor jezelf een beeld vormen van wat je te wachten staat.
Minpuntje is de hoeveelheid nummers: 14 in totaal. Allemaal tussen de drie en dik vier minuten die het album wat rusteloos en rommelig doen klinken. Maar voor een band die nog zoekende is naar een definitieve stijl is“Threads of Fatality” een uitstekend debuut en wellicht kunnen op een volgend album de nummers wat langer uitgesponnen worden. Progmetal is een genre dat zich hier tenslotte perfect voor leent! (70/100) (Veritas Rocks Llc)

Line-up

Denny Anthony – vocals
Greg Wenk – guitars
Geno Alberico – bass
Mark Zonder – drums

Tracklist

1 prelude to sacrament
2 frail
3 love and burn (1e single)
4 far away
5 morbid stale
6 fates warning
7 say goodbye
8 moments of the day
9 starlight
10 eyes of the blind
11 dying to live
12 sludge
13 masquerade
14 it’s overFacebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ