Omnium Gatherum – The Burning Cold

Facebookrssmail

Op 31 augustus zal de band Omnium Gatherum alweer hun achtste album ‘The Buring Cold’ uitbrengen via Century Media Records.

De Finse Death Metal band kiest op hun nieuwste album voor een ‘wat meer melodieuzere sound en tekstueel voor een wat meer existiëntielere inslag’, aldus gitarist Markus Vanhala. Met dit album wil de band de grenzen voor zichzelf verleggen en een nog beter product afleveren dan hun vorige album ‘Grey Heavens’ (2016)

Grappig is dat het openingsnummer ‘Burning’ heet en de afsluitende track van het album ‘Cold.’ ‘Burning’ is een instrumentale gitaartrack die zich langzaam opbouwt in een prettige melodieuze sound, terwijl ‘Cold’ een rustige afsluiter is, drijvend op een akoestische gitaarsound en grunts. De akoestische gitaar wordt daarbij prima afgewisseld met stevige gitaren en uitstekend drumwerk.

Wat kan je als luisteraar nog meer van het album verwachten? Na ‘Burning’ pakt het album lekker stevig door met ‘Gods Go First’. Wat direct opvalt is het uitstekende en afwisselende spel tussen stevige gitaren, drums, en keyboards. Ook de grunts van zanger Jukka Pelkonen liggen prima in het gehoor. De gitaarsolo’s en het gitaarspel van gitaristen Markus Vanhala en Joonas Koto zijn ook strak gespeeld en komen niet al te over geproduceerd over. Dit geldt ook voor de keyboardsound, welke een prima aanvulling is op de gitaren en drums, en tevens weinig over geproduceerd overkomt.

Diezelfde stijl wordt verder doorgezet op tracks als ‘Refining Fire’, ‘Over The Battlefield’, ‘The Fearless Entity’, en ‘Driven By Conflict’. Terwijl tracks als ‘Rest In Your Heart’, ‘Be The Sky’, en ‘The Frontline’ meer mid-tempo worden gespeeld en de keyboards een meer mystiekere en atmosferische sound neerzetten.De band lijkt duidelijk goed geluisterd te hebben naar Arch Enemy en vooral naar diens laatste album ‘Will To Power.’ Maar wanneer de mystieke sound in de tracks om de hoek komt kijken, lijkt de band vooral daarin geïnspireerd te zijn door Ghost.

Prima album en tevens prachtige coverart work. De sound ligt lekker in het gehoor en de band weet een mooie en afwisselende balans te houden tussen gitaarspel, gitaarsolo’s, drums, en keyboards. Dit alles tezamen in uitstekende harmonie met de grunts en af en toe mystieke vocalen, die bij de mid-tempo tracks weleens opduiken ter afwisseling. Hopelijk weet Omnium Gatherum met dit album hun fanbase verder uit te bouwen, want dat verdienen zij gewoon met dit album.
(90/100) (Century Media Records)

Tracklist The Burning Cold

 1. The Burning
 2. Gods Go First
 3. Refining Fire
 4. Rest In Your Heart
 5. Over The Battlefield
 6. The Fearless Entity
 7. Be The Sky
 8. Driven By Conflict
 9. The Frontline
 10. Planet Scale
 11. Cold

Line Up Omnium Gatherum

Jukka Pelkonen – Vocals
Markus Vanhala – Guitar
Tuomo Latvala – Drums
Aapo Koivisto – Keyboards
Joonas Koto – Guitar
Erkki Silvennoinen – Bass

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ