O.A.K. Oscillazioni Alchemico Kreative – Nine witches under a walnut tree

Facebookrssmail

In 1993 richtte de Italiaanse singer-songwriter/multi-instrumentalist Jerry Cutillo de prog band O.A.K. (Oscillazioni Alchemico Kreative) op. Viandanze (2016) en Giordano Bruno (2018) zijn de eerdere delen van een historische trilogie. Het laatste deel, ‘Nine witches under a walnut tree’, kwam 9 september op vinyl uit.

Ook dit album is gebaseerd op geschiedenis:  In november 1572 zag je vanaf de aarde het licht van de Ster van Tycho (SuperNova 1572). Onder de takken van een betoverde boom vloeiden negen legendes over heksen samen. Om de Italiaanse zang te kunnen begrijpen vertel ik soms wat over een legende.

‘Chlodswinda’ maakte deel uit van het volk de Longobarden. Dit volk vereerden bomen door er stukken vlees in te hangen. Tijdens het paardrijden werden deze met lange messen gespietst. Onder de magische notenboom riep Chlodswinda daden van hun godheden op door met het zwaard van haar voorouders te zwaaien. Het album start bijna magisch, op de achtergrond hoor je geluiden van onder andere zwaarden, paarden en Gregoriaans achtige zang. Dan volgt er muziek met folklore elementen en zang. De sfeer van de oudheid blijft bewaard, dit wordt perfect gemengd met hedendaagse instrumenten.

Na deze openingstrack volgt ‘Gioconna’.  Zij is een afstammeling van Zucculara, een heks uit Benevento’s folklore. Er zijn diverse stijlen in de mysterieuze muziek verweven. Dit is een duet, de sopraan zang is van Tetyana Shyshnyak. Haar stem vormt een mooie blend met die van Jerry. Er zijn diverse plotselinge wendingen in de muziek, andere verlopen geleidelijk.

De legendes zijn op een toegankelijke manier omgezet in prima prog rock.

Het geluid van de zee bij aanvang van ‘Janet Boyman’ verduidelijk het verhaal. Zij verborg zich in het ruim van een schip. Zo voer ze van Edinburgh naar Napels.

Ze maakte de feeën van de rivier Sabato wakker. Om indruk te maken op haar vrienden toverde ze wervelingen en golven. Bij haar terugkeer in Schotland werd ze

berecht en geëxecuteerd voor tovenarij. Deze instrumentale track is vrij vrolijk en toch best rustig. Bijna ongemerkt zijn er volop details in verweven.

De instrumentale start van ‘Franchetta Borelli’ is mysterieus. Met zijn warme stem zingt Jerry heel rustig, het is bijna praten wat hij doet. Door de bijzondere opbouw voel je dat er een verhaal achter zit. Toch kan ik het geheel moeilijk visualiseren. Maar dat zal komen door mijn beperkte kennis van het Italiaans. De combinatie van zang en muziek, en de afwisseling hiertussen is intrigerend. Na een mooi instrumentaal stuk ‘vertelt’ Jerry nog enkele zinnen. Dit nummer eindigt prachtig kalm.

De bijzondere manier waarop zang en muziek gecombineerd zijn hoor je ook in de nummers die volgen. Het blijft boeien, maar toch moet het geheel wel groeien.

De diversiteit aan stijlen, instrumenten en wendingen is best groot. Er gebeurt veel, zonder dat het bombastisch klinkt.

‘Polissena’ is merkwaardig maar fantastisch opgebouwd.

Men geloofde dat ‘Donna Prudentia’ een Lamia (een vrouwelijke demon uit de Griekse mythologie die kinderen opat) was . Maar ze was een herbarium en vroedvrouw. Toch werd ze beschuldigd van kindermoord en gevangen genomen en gemarteld. De opzet van zang en muziek verdient weer een pluim. Het saxofoonspel klinkt soms zacht, soms luider. Maar het is altijd prima toegevoegd.  De opbouw naar het einde is gaaf.

Het laatste nummer ‘Rebecca Lemp’ wordt in het Duits gezongen en is voor vele beter verstaanbaar.

Regelmatig hoor je diverse laagjes akoestisch gitaarspel. Ook de toetsen komen ruim aan bod. Je hoort een flink scala aan instrumenten en bijzonder klanken. De legendes zijn minder bekend bij het grote publiek. Ondanks de nummers moeten groeien, blijven de aangename melodieën al snel in je hoofd hangen. (78/100) ( Eigen beheer)

Tracklist

Kant A

1. Chlodswinda 6:12

2.  Goiconna 3:49

3. Dame  Harvillers 5:10

4. Janet Boyman 3:32

5.  Franchetta Borelli 6:25

Kant B

1. Polissena 4:41

2. Donna Prudentia 5:27

3. Nadira  5:30

4. Rebecca Lemp 6:02

Line up

Alle instrumenten en zang door Jerry Cutillo behalve:

Jonathan Noyce : bas  (1-2-3-5-6-7-8-9)

David Jackson: saxofoon (7)

Daniele Fuligni: vleugel (3)

Tetyana Shyshnyak: sopraanzang en achtergrondzang (2,9)

Cristiana De Bonis : achtergrondzang (8, 9)

Gerlinde Roth: gesproken woorden (9)

Achtergrondzang :

Marta Perozzi (1) 

Eclisse di Luna (9)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ