Circuline – Circulive New View

Facebookrssmail

Een jaar of vijf geleden werd in New York de band ‘Circuline’ opgericht. Ze spelen moderne cinematic prog rock. ‘Circulive New View’ is hun tweede live CD/DVD/Blue ray. Deze ‘box’ komt 8 oktober uit. Het concert is al in 2017, tijdens de eerste editie van ‘International ProgStock Festival’, opgenomen.

Circuline opent hun concert met de mysterieuze geluiden van ‘Erosion’. Naadloos loopt dit over naar ‘Soleil Noir’. De toetsen van Andrew Colyer zijn duidelijk maar aangenaam aanwezig in het instrumentale nummer. Het drumwerk van Darin Brannon is lekker strak.

‘One Wish’ komt van ‘Circuline’, hun debuutalbum. Er klinkt zelfvertrouwen in de stem van frontvrouw Natalie Brown door. En terecht, want ze heeft een veelzijdige stem. Soms klinkt ze een beetje zwoel, op andere momenten laat ze meer power horen. De  samenzang met William “Billy Spillane” vormt een mooie melange. Het gitaarspel van Alek Darson is heerlijk.

Andrew laat bijzondere pianoklanken horen. Natuurlijk mogen we ook de bas van Joel Simches niet vergeten. Het instrumentale stuk zit complex in elkaar.

‘Piano Challenge’ doet zijn naam eer aan. Darin en Andrew spelen eerst omstebeurt piano. Als ze samen spelen vliegen de pianoklanken je bijna om de oren. Dit is goed verdeeld over de koptelefoon. Mooie heldere klanken worden afgewisseld met zwaarder pianospel. Dis is niet alleen gevarieerd, maar ook verrassend. Plotseling zijn de andere instrumenten erbij gekomen.  Joel zit nu achter de drumkit. Net als de voorgaande nummers, is ook dit nummer goed opgebouwd.

De akoestische uitvoering van ‘Return’ voelt zó natuurlijk aan. Alsof dit nummer altijd al zo was. De samenzang, waar ook Andrew aan mee doet, is perfect in balans met elkaar en met de muziek.

Ook ‘Fallout Shelter’ heeft een bijzonder intro. Alek tovert allerlei bijzondere geluiden onder zijn snaren vandaan. Dit instrumentale nummer is uniek en zeer proggy.

‘Pale Blue Dot’ is een cover van ‘Sound of Contact’ een band van Dave Kerzner.  Matt Dorsey is daar bassist, en hij heeft ook met Circuline getourd. Circuline zet een prima cover neer, die goed aansluit bij hun eigen nummers.

‘Forbidden Planet’ heeft een gave opening. Andrew haalt geheimzinnige geluiden uit zijn seaboard. Speciaal voor deze live uitvoering volgt er een zeer goed stuk percussie, waar alle bandleden aan mee doen.

Ook de laatste drie nummers hebben een boeiende structuur. Alles is goed tot zeer goed gezongen en gespeeld. William en Natalie hebben beide een duidelijke uitspraak en een mooie stem. Hun stemmen vormen een prima harmonie. En dat geldt ook voor de (achtergrond)zang van Andrew. Bovendien heeft Natalie een flinke power op haar stem. Die soms vergelijkbaar is met Durga McBroom, de achtergrondzangeres van onder andere Pink Floyd.

De bijzondere, complexe muziek is zorgvuldig uitgevoerd. De combinatie en/of afwisseling tussen de verschillende toetsinstrumenten en gitaren plus de bas is prachtig. Dit wordt zeer goed aangevuld door het drumwerk. Door dit alles heeft Circuline een heel eigen sound. Daarnaast zijn ze als band gegroeid waardoor de nummers geëvolueerd zijn.

Ik volg Circuline al een aantal jaar, maar ze hebben mij absoluut positief verrast.

DVD/Blue Ray

Bij de CD zit een DVD en Blue Ray geleverd. Bij de DVD had ik een foutmelding, waardoor ik hem niet kon afspelen. De Blue Ray deed het wel. Beeld en geluid hiervan zijn prima. De montage is rustig, dat past bij totale setting.  Kortom ‘Circulive New View’ is een aanwinst voor de prog liefhebber. (87/100) (Eigen beheer)

Tracklist

01. Intro/Erosion  1:39

02. Soleil Noir  2:29

03.One Wish 6:40

04. Nautilus 6:24

05. Piano Challenge 6:25

06. Hollow  10:18

07. Return (akoestisch) 3:27

08. Fallout Shelter 4:53

09. Pale Blue Dot (Sound of Contact cover) 4:58

10. Forbidden Planet + Drum Feature 7:09

11. Inception 5:34

12. Summit 11:02

13. Stereotypes 5:39

Line up

Andrew Colyer – keyboards, (achtergrond)zang, percussie

Darin Brannon – drum, keyboards

Natalie Brown – leadzang, percussie

William “Billy Spillane” – leadzang, ritmisch gitaar, percussie

Joel Simches- bas, bas pedals, drums, akoestisch gitaar

Alek Darson- lead en ritmisch gitaar

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ