Whitesnake – The Blues Album

Facebookrssmail

Na de vorige twee worpen in het kader van Coverdale’s pensioenplan, oftewel de ‘Red, White and Blues Trilogy’, verscheen vorige maand enigszins geruisloos deel drie: ‘The Blues Album’. Al moeten we het blues-gehalte wel met een flinke korrel rock-zout nemen. Zijn echte bluesy periode uit de jaren zeventig/tachtig blijft hier vanwege het niet hebben van de rechten volledig buiten beschouwing helaas. Het zijn dus vooral rocksongs met een bluesy inslag, enkele uitzonderingen daargelaten. Op de voorgaande ‘Love Songs’ en ‘The Rock Album’ stonden overigens ook wel wat blues-getinte songs, dus de kruisbestuiving met Whitesnake’s rockzijde is geen verrassing en komt de afwisseling zeker ten goede.

Helaas valt het aantal niet eerder uitgebrachte tracks in vergelijking tot de vorige twee albums deze keer nogal tegen. Eigenlijk is alleen de prima rocker ‘If You Want Me’ redelijk obscuur, want deze staat op de albumversie van ‘Live in the Shadow of the Blues’. Verder zijn wel alle songs ‘revisited, remixed and remastered’, dus dat moet de alles-sparende fan over de streep trekken. Het geluid is inderdaad prima en in meerdere songs zijn nieuwe accenten te horen. Zo klinken met name de nummers van ‘1987’ een stuk moderner zonder die lelijke jaren tachtig galmproductie. En ook een ‘Slow ‘n Easy’ is productioneel flink afgestoft. Vreemd genoeg staan er met ‘Give Me All Your Love’ en ‘Too Many Tears’ twee songs op die ook al op resp. ‘The Rock Album’ en ‘Love songs’ stonden. Een beetje gemakzuchtig mister Coverdale, er was keuze genoeg!

Na drie echte rockers, het lekkere, maar wat al te zwaar geproduceerde ‘Steal Your Heart Away’, het uptempo ‘Good To Be Bad’ en de hit ‘Give Me All Your Love’, komen we de eerste échte bluessong tegen, het van ‘Restless Heart’ getrokken ‘Take Me Back Again’. Tekstueel en ook muzikaal wat cliché, maar voorzien van heerlijk gitaarwerk van onze Adje Vandenberg en hier nu aangevuld met dat van Joel Hoekstra. Ook het mooie ‘Too Many Tears’ van dat album klinkt prima en doet uitzien naar de dit najaar te verschijnen special edition boxset van dat album. Van David Coverdale’s ondergewaardeerde soloalbum ‘Into The Light’ komt het prachtige en hier wat warmer klinkende ‘The River Song’ met Earl Slick (o.a. David Bowie) op gitaar. Verdere uitschieters op dit blauwe album: het van de hak op de tak springende ‘Whipping Boy Blues’ die alleen in de titel een raakvlak met het genre heeft, de lekkere beuker ‘A Fool In Love’ van ‘Good to be Bad’ en van ‘1987’ de typische John Sykes powerballad ‘Looking for Love’. Als afsluiter de enige song uit het diepere verleden, het machtige ‘Crying In The Rain’, hier in de heavy en qua mix flink opgefriste ‘1987’ versie.

Zoals gezegd, deze derde ‘Best of’ in de rij biedt voor de fans wat minder verrassingen aan obscuur materiaal dan de voorgaande twee én twee doublures! Maar ondanks dat, blijft het een heerlijke verzameling prachtsongs die qua productie nu goed bij elkaar passen. Als je de andere twee al hebt, dan wil je deze ook hebben natuurlijk. Persoonlijk wacht ik liever op de volgende heruitgaves, waarbij vooral de nu al voor 2023 aangekondigde 30-jarige jubileumeditie van het onvolprezen ‘Coverdale/Page’ album me nu al nieuwsgierig maakt!
(80/100)(Frontiers)

Tracklist

01. Steal Your Heart Away
02. Good To Be Bad
03. Give Me All Your Love
04. Take Me Back Again
05. Slow An’ Easy
06. Too Many Tears
07. Lay Down Your Love
08. The River Song
09. Whipping Boy Blues
10. If You Want Me
11. A Fool In Love
12. Woman Trouble Blues
13. Looking For Love
14. Crying In The Rain

Line up

David Coverdale: zang
Reb Beach: lead & elektrische gitaar
Joel Hoekstra: lead & elektrische gitaar
Michael Devin: bassist
Tommy Aldridge: drums
Michele Lupi: keyboard 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ