Iron Savior – Skycrest

Facebookrssmail

Iron Savior is een band die zijn oorsprong kende in 1996. De groep gaat dus al een tijdje mee en wordt geleid door een bekende naam uit de wereld van de power metal. Aan het hoofd van Iron Savior staat nog steeds Piet Sielck. ‘Skycrest’ is het twaalfde album en komt al een jaar na zijn voorganger ‘Kill Or Get Killed’ uit. 

Piet Sielck richtte Iron Savior samen met Kai Hansen op te Hamburg. De heren leerde elkaar kennen in Gamma Ray. Daarvoor had Hansen al furore gemaakt met de succesalbums van Helloween. Sielck is het nog enige originele lid van de groep. De muziek van Iron Savior is te vergelijken met Duitse power metalbands als Helloween en Blind Guardian.  

Op het nieuwe ‘Skycrest’ staat in muzikaal opzicht niet iets vernieuwends. De thema’s zijn vooral op science fiction gebaseerd. De dubbele bassdrum die in de power metal hoort. Aangevuld met pakkende refreinen en snelle solo’s. Met twaalf nummers, die veelal de vier en halve minuut passeren, misschien wat aan de langere kant.  

De stem van Piet is na al die jaren nog steeds van zeer hoge kwaliteit. In een interview zij hij dat dit album wellicht de boeken in zou kunnen gaan als de beste plaat van Iron Savior. De songs hebben zeker een hoog gehalte als het gaat om het blijven hangen van met name de refreinen. Dat komt niet alleen door de aanstekelijkheid van de melodie, ook door de meerstemmigheid in die refreinen waardoor ze er net even wat meer uitspringen en je het gevoel krijgt dat je ook mee moet zingen. Instrumentaal valt er weinig op aan te merken, geen rare fratsen gewoon klassieke power metal met een heavy metal randje. 

De titeltrack en ‘Our Time Has Come’ hebben potentie om toch aardig hoge ogen te gooien bij de liefhebbers van dit genre. Ze liggen heerlijk in het gehoor en dan komen toch die refreinen ontzettend goed naar boven. Nummers waar je energie van krijgt en dat is toch iets wat je live probeert over te geven aan je publiek. Als ik die nummers met een andere band zou moeten vergelijken, komt als eerste Orden Ogan in me op. Hoe anders is dan het heavy metal nummer ‘Raise The Flag’. Daar is geen vleugje power metal te vinden en zorgt dus voor een aangename afwisseling. Over afwisseling gesproken, ‘Ease Your Pain’ is een heuze ballad en niet gezongen door Sielck, maar door bassist Jan-Sören Eckert. Als je dan weet dat Eckert begin dit jaar naar het ziekenhuis moest en er kanker werd geconstateerd komt dit nummer wel harder binnen. Mooie toevoeging.  

Al met al kunnen we dus concluderen dat de heren van Iron Savior nog lang niet klaar zijn om het voor gezien te houden. Misschien krijgt Piet Sielck dan wel gelijk, wat dat ‘Skycrest’ een zeer sterk album is, is een ding wat zeker is. Voor fans van dit genre is dit zeker een aanrader! (85/100) (AFM Records) 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ