Blackmore’s Night – Here we come a-caroling (ep)

Facebookrssmail

Velen herinneren  zich Ritchie Blackmore als de man die wereldfaam verwierf met de lange, virtuoze gitaarsolo’s in de bands Deep Purple en Rainbow. Menige Stratocaster moest het na concerten ontgelden en ging in stukken of vlammen op. Hij regeerde met ijzeren hand zijn bands. Muzikanten, crewleden, managers en promoters wisselde hij met de regelmaat van de klok als gevolg van zijn drang naar perfectie en zijn uiteindelijke doel: de ultieme bezetting.

Tijd voor iets nieuws
Tijd voor Rainbow waar je op de hoes van hun eerste album een kasteel ziet in de vorm van een gitaar. English Castle Rock is een feit.  Ronnie James Dio was de man die perfecte teksten voor Blackmore’s muziek aanleverde. Dit leidt tot het ultieme hoogtepunt Rainbow Rising, beschouwd als een van hard rock’s hoogtepunten. Maar onvrede loert weer om de hoek bij Blackmore en in 1983 is het Rainbowsprookje na talloze bezettingswisselingen voorbij.
Na oplevingen van  Deep Purple en Rainbow in de jaren ’80 en ’90 laat Blackmore een lang gekoesterde droom uitkomen: de oprichting van een (semi)akoestische band oprichten.

Renaissance en rust leiden naar mildheid
Tijdens bezoeken aan diverse kastelen in Duitsland sluit hij vriendschap met de middeleeuws georiënteerde folkrockband “Die Geyers”. Hun muziek inspireert hem zó dat hij met z’n muzikale partner/zangeres/vriendin Candice Night de band Blackmore’s Night opricht.
Wég met de stress en de constante druk van de rondreizende circussen Deep Purple en Rainbow. Terug naar het verre verleden  van de renaissancemuziek. Een nieuw genre voor Blackmore, een genre dat hem vanaf 1997 veel voldoening geeft en hem uiteindelijk zelfs tot een milder mens stemt….
Hij stapt bijna geheel over naar akoestische gitaren en andere instrumenten uit die muziekperiode, zoals de hurdy gurdy. Zijn beroemde Fender Stratocaster vergeet hij echter niet; die plugt hij ook nog af en toe in. Daarnaast krijgt een aantal Deep Purple en Rainbow tracks een nieuw arrangement, geschikt voor de Blackmore’s Night albums.
Sinds  begin ’97 brengt hij 10 folkrock gerelateerde platen uit en wéér bereikt hij de top van een genre. Alles volgens de “Blackmore Music Machine” formule met de zo voor hem kenmerkende schrijfstijl.
Concerten van Blackmore’s Night zijn sfeervol doch sporadisch: geen drukke tourschema’s meer voor Blackmore. Vaak kiest de band voor locaties bij kastelen, burchten en ruïnes om een perfecte ambiance te creëren om de muziek maximaal te beleven.

Here we come a-caroling : muziek met een vredige sfeer
Inmiddels is het vijf jaar geleden dat het tiende album “All our yesterdays” in de winkels verscheen . Door een virus dat de wereld in z’n greep heeft, is een nieuwe plaat  uitgesteld tot voorjaar 2021. Om de fans tegemoet te komen, zenden ze  vanuit thuis “live” optredens uit. Ritchie en Candice spelen in een passende, akoestische setting die de situatie weergeeft waarin we ons met z’n allen bevinden: stay home!
Dit resulteert in een tussenoplossing: als voorloper van het nieuwe studioalbum “Nature’s light” brengen zij  op 4 december de limited 10”/cd EP “Here we come a-caroling” uit.
Vier ingetogen, akoestische nummers, speciaal voor de kerst- en eindejaarsperiode. Blackmore’s schrijf- en bewerkingsstijl is wederom zeer herkenbaar. Mede door de zang van Candice bereiken ze een vredige sfeer, die in ieder geval rust brengt in deze moeilijke periode. (78/100) ( earMusic, Edel Germany GmbH)

Tracklist

1: Here we come a-caroling

2: It came upon a midnight clear

3: O little town of Bethlehem

4: Silent night

Line up

Richie Blackmore

Candice Night

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ