Paranorm – Empyrean

Facebookrssmail

Het Zweedse Paranorm heeft er even over gedaan om met hun eerste volledige album op de proppen te komen. De band bestaat sinds 2008 en kwam niet verder dan een demo in 2010 en een tweetal hoogstaande ep’s. Al met al niet erg want dit ‘Empyrean’ is meteen een klapper van jewelste geworden.

Meteen vanaf de eerste tonen van ‘Critical Mass’ wordt je meegesleurd door he ferme gebeuk en dito riffs die meteen gevolgd worden door vlijmscherpe solo’s die werkelijk alle kanten op gieren zonder dat het ten koste gaat van de songstructuren. Muzikaal laveert de band tussen progressieve thrash/death met brute grommende vocalen die toch goed verstaanbaar zijn.

Om kort te zijn; elk nummer is gewoon raak. Het tempo ligt lekker hoog en de gierende gitaarsolo’s vliegen letterlijk rond je oren. Hier wordt echt heerlijk vet gemusiceerd hetgeen er voor zorgt dat het overal smullen geblazen is. Soms gaat het gaspedaal even los maar dat wordt alweer snel goedgemaakt door acrobatisch gitaarspel dat nergens vreemd klinkt in nummers maar juist prima past. Het gitaarwerk mag dan van zeer hoog niveau zijn datzelfde geldt voor het vette drumwerk van Karlstrand. Het enig wat wellicht een beetje uit de toon valt zijn de grommende vocalen van Hiltunen die nogal eentonig zijn maar wel in het geheel passen. Misschien dat ze op een volgend album wat meer vooraan in de mix hadden mogen staan. Met koptelefoon heb je daar overigens minder last van. Nu is het vooral genieten van overheerlijk muzikaal vakmanschap door de heren Kjellgren die met grote regelmaat als een achtbaan door alle bochten giert en de stevige, solide ondergrond door de bas van Blom, de drums van Karlstrand en de ritmegitaar van Hiltunen.

Hoogtepunten zijn er teveel om op te noemen want deze plaat is van voor naar achter genieten geblazen voor niet alleen liefhebbers van progressieve thrash/death maar zeker ook voor degenen die wel houden van lekker ouderwets gitaargeweld. Vergelijkingen trekken met anders bands is lastig maar bijvoorbeeld Vortex komt wel aardig in de buurt. In een nummer als het 9 minuten durende ‘Empyrean’ komt de genialiteit echt helemaal samen. Spannend, overtuigend, opwindend en dat alles op volle kracht, echt geweldig. ‘Empyrean’ is een album waarin je jezelf muzikaal kunt onderdompelen, een album dat je moet ondergaan. Echt een fantastisch debuut van een band waar we ongetwijfeld nog veel van gaan horen.(90/100)(Redefining Darkness Records)

Tracklist

1. Critical Mass 05:08    

2. The Immortal Generation 05:50          

3. Edge of the Horizon   09:34    

4. Intelligence Explosion 06:25  

5. Cannibal 05:49            

6. Empyrean 08:56         

7. Lost Cause 04:31         

8. Desolate Worlds (Distant Dimensions) 07:58

Line up

Marcus Blom – Bass

Fredrik Kjellgren – Guitars (lead)

Markus Hiltunen – Vocals, Guitars (rhythm)

Samuel Karlstrand – Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ