Foo Fighters – Medicine At Midnight

Facebookrssmail

‘Medicine At Midnight’ was al klaar voor dat het Coronavirus toesloeg en het album moest eigenlijk uitkomen tegelijk met het 25-jarig jubileum van de band. Met een flinke vertraging is het album nu door platenmaatschappij RCA uitgebracht op 5 februari maar beter laat dan nooit zullen we maar zeggen.

Het album ademt een positieve sfeer uit dat waarschijnlijk komt doordat het is voltooid voor dat het Coronavirus wereldwijd hard toesloeg. Niks mis mee want een beetje positiviteit kunnen we wel gebruiken op het moment. Het album is onmiskenbaar Foo Fighters maar verschilt toch enigszins van het voorgaande werk. Het rockt wat minder en het swingt wat meer. ‘Medicine At Midnight’ bevat 9 korte puntige nummers die me vaak doen denken aan Lenny Kravitz en zelfs David Bowie ten tijde van zijn album ‘Let’s Dance’. Maar wees gerust, er wordt ook nog steeds stevig gerockt op ‘Medicine At Midnight’. Opener ‘Making A Fire’ zet meteen de positieve toon. Het nummer begint met een 90’s alternatieve gitaarrock riff zoals alleen Grohl die kan verzinnen. Het doet erg denken aan Lenny Kravitz maar dan wel met een Foo Fighters sausje en een prominent aanwezig (gospel)koor. Single ‘Shame Shame’ is qua sfeer het somberste nummer van het album en doet een beetje denken aan ‘Diane’ van Therapy maar dan uptempo. ‘Cloudspotter’ is mede door de prominent aanwezige Cowbell en de stevige doch swingende gitaarriff een nummer wat meteen in je hoofd blijft zitten om er vervolgens de rest van de dag er ook niet meer uit te komen. Dit nummer gaat het live ongetwijfeld geweldig doen. ‘Waiting On A War’ begint kalm om vervolgens toe te werken naar een steeds steviger wordende climax en is voor mij het beste nummer van het album. Titelnummer ‘Medicine At Midnight’ is ook weer een swingend rocknummer met een hoofdrol voor het funky baswerk van Nate Mendel. ‘No Son Of Mine’ is een recht toe recht aan, van dik hout zaagt men planken, rocknummer. ‘Holding Poison’ is het enige nummer wat niet uit de toon zou vallen op eerder werk van de Foo Fighters. Geen koortjes of swingende ritmes en gitaarpartijen maar gewoon een lekker rocknummer zoals alleen de Foo Fighters ze maakt. Hierna volgt ‘Chasing Birds’ een soort ballad wat sterk aan de Beatles doet denken. Erg apart maar het past desondanks uitstekend bij de rest van het album. Het met veel speelvreugde gespeelde ‘Love Dies Young’ sluit het album waardig af.

De Foo Fighters zijn nog lang niet afgeschreven en bewijzen dat met ‘Medicine At Midnight’. (85/100) (RCA)

Tracklist

 • “Making a Fire” 4:15.
 • “Shame Shame” 4:17.
 • “Cloudspotter” 3:53.
 • “Waiting on a War” 4:13.
 • “Medicine at Midnight” 3:30.
 • “No Son of Mine” 3:28.
 • “Holding Poison” 4:24.
 • “Chasing Birds” 4:12

Line up

Additional musicians

 • Samantha Sidley – background vocals
 • Violet Grohl – background vocals
 • Barbara Gruska – background vocals
 • Laura Mace – background vocals
 • Inara George – background vocals
 • Omar Hakim – percussion
 • Jacob Braun – cello (2, 4)
 • Greg Kurstin – strings (2, 4)
 • Alma Fernandez – viola (2, 4)
 • Charlie Bisharat – violin (2, 4)
 • Songa Lee – violin (2, 4)
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ