Catalyst*R – Catalyst*R

Facebookrssmail

De eerste lockdown in Engeland had ook zijn positieve kanten, want Catalyst*R zag toen het levenslicht. Zanger Damien Child (ex ESP-project) benaderde het label Progressive Gears met de vraag of ze een bandgenoot voor hem wisten. Zo kwam Damien in contact met  Gary Jevon (ex-This Winter Machine). Ondanks de afstand (London- Yorkshire) was er meteen een muzikale klik, al snel was er voldoende materiaal voor een album. Drummer Greg Pringle (o.a.ESP- project, Roger Daltrey) maakte de line up van prog rock band compleet.

‘Welcome To The Show’ begint heel zacht, langzaam worden de elektronische klanken harder. De rock wordt er op een gave manier aan toegevoegd. Het is niet alleen rock , er komen ook wat metal invloeden bij. De kleur van Damiens stem is iets minder krachtig dan je misschien zou verwachten bij de muziek.  Toch is de verhouding tussen zang en muziek goed.  Instrumentale delen en vocale stukken wisselen elkaar af. Als de muziek door de pianoklanken kalmer wordt, komt de warmte op de stem van Damien goed naar voren. Er zijn diverse wendingen waaronder een strak gespeeld stuk, dit wordt  prima vermengd met de melodie. De rock-metal keert vlak voor het eind nog even terug.

Het intro van ‘You Against The World’ is klassiek georiënteerd, er worden licht rockende elementen aan toegevoegd. De drie bandleden hebben elkaar nog niet in het echt gezien, en dus nog niet als band live gespeeld. Je hoort aan de vibe van dit opzwepende nummer dat dit (als het ooit live gespeeld wordt) een sfeermaker zal zijn. Het instrumentale stuk heeft bijzondere geluiden. De terugkerende klassieke elementen maken duidelijk dat dit opbouw naar het einde van dit nummer is.

De zachte zang in ‘In The Deep End’ is in harmonie met de ingetogen muziek. Een bas groove, en (akoestisch gitaarspel) zorgen voor sobere sfeer. Toch is deze flow aangenaam, en blijft het hele nummer bestaan. Hoewel er geen grote veranderingen zijn, is deze  epic voorbij voordat je er erg in hebt.

De epic ‘Goldst*R’ heeft een hele zachte start. Muziek en bijzondere geluiden lopen heen en weer in de koptelefoon. Het blijft mysterieus totdat het tempo in de muziek toeneemt. De zang is vrij langzaam, en de muziek past zicht daarbij aan. Diverse wendingen vloeien naadloos in elkaar over. De verandering naar licht gillend gitaarspel verloopt geleidelijk, maar is prachtig. Hetzelfde geldt voor het rustige stuk wat hierop volgt.

Enkele gezongen zinnen klinken vervormd, maar dat mag hier. Want dit is een spookverhaal dat beelden oproept van de schrijvers M.R James en Lovecraft. Een intens gezongen en gespeeld deel wordt gevolgd door akoestisch gitaarspel. Na een bijzondere verandering wordt de sfeer macaber. Zware en lichte elementen klinken door elkaar, maar de harmonie blijft bewaard. Het akoestisch gitaarspel komt terug, eerst met de heldere zang. Daarna met enkele vervormde woorden. Op een subtiele manier zijn er tegenstellingen in zang en muziek, maar alles blijft in balans. Het einde van dit laatste nummer is meeslepend.

De meer forte gespeelde delen geven een groezelig geluid op de cimbalen. Tijdens de kleiner gespeelde delen is het geluid van de cimbalen mooi helder. Bovendien laat Greg Pringle de verschillen in toonhoogte tussen zijn drums goed horen. Er is een mooi samenspel en/of afwisseling tussen elektrisch en akoestisch gitaarspel van Gary Jevon. Er leuk gespeeld met de verdeling in de koptelefoon. Damien heeft een mooie heldere stem met een vrij hoog bereik. Op ‘Catalyst*R’ hoor je onder andere elektronica, licht klassieke invloeden, jazz en metal. Hiermee heeft dit drietal een goed debuutalbum gemaakt, en zijn al bezig aan een opvolger. De prog wereld is met ‘Catalyst*R’ een goede band rijker.

(82/100) (Progressive Gears)

Tracklist

01. Welcome To The Show

02. Apollo One Three

03. Someone Else’s Dream

04. You Against The World

05. In The Deep End 10:02

06. Immortal

07. Goldst*R

Line up

Damien Child: Vocals

Drums: Greg Pringle: Drums

Gary Jevon: Everything else

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ