Alice Cooper – Detroit Stories

Facebookrssmail

De koning van de Shock Rock , Vincent Furnier, behoeft eigenlijk geen introductie meer. Beter bekend als Alice Cooper komt hij in 1969 in beeld met een uniek concept, namelijk theatrale Rock n’Roll. Met zijn unieke, extravagante en spraakmakende live shows en zijn uitstekende albums in vooral de jaren 70 weet hij het publiek voor zich en zijn band te winnen. Vooral door zijn overmatig drankgebruik komt eind jaren 70 en de opvolgende jaren 80 jammer genoeg een beetje de klad in het fenomeen Alice Cooper. Tot dat hij in 1989 met zijn succesvolle album ‘Trash’ zich weer volledig terug zet op kaart van de hardrockscene, en zelfs met het nummer ‘Poison’ in Nederland een top-10 hit weet te scoren. Om de ongeveer 3 jaar brengt de inmiddels 73 (!) jarige Cooper middels wisselende bezettingen nieuwe albums uit, en tourt ook weer regelmatig in Europa !

In 2021 is het ‘Detroit’ waar het bij Alice Cooper om draait. Hij eert namelijk zijn geboorte stad, met zijn nieuwe album ‘Detroit Stories’ . Hij heeft zijn nieuwe album opgenomen in Detroit met voornamelijk muzikanten uit deze stad. Wat is er dan zo speciaal aan deze industrie stad, welke bekend staat om zijn auto industrie ? Detroit schijnt namelijk ‘The Capitol Of The Rock ‘n Roll’ te zijn. Cooper zelf heeft er zelf zijn eerste succesen mogen ervaren , en zijn collega’s van KISS hebben er zelfs een nummer over geschreven. De beroemde concert zaal ‘Cobo Hall’ waar legendarische concerten hebben plaats gevonden, zal hier zeker ook zijn steentje aan bijgedragen hebben.

Detroit Stories dus. Met dit album komt Cooper wellicht eens uit zijn comfort zone van zijn hardrock van de laatste 30 jaar. ‘Detroit Stories’ zal misschien als een vreemde eend in de bijt gezien gaan worden in de rijke discografie van de band. Dit album heeft eigenlijk van alles wat. Verschillende genres komen voorbij, hardrock, punkrock, garagerock, bluesrock, rock ‘n roll en zelfs poprock. Het siert de meester zelf natuurlijk wel dat hij het ook weer eens over een andere boeg gooit, zoals hij het vaker in de beruchte jaren 70 deed. ‘Ik hoef me ook niet meer te bewijzen’ zal de altijd sympathieke Alice Cooper wellicht gedacht hebben. Samen met zijn oude producer van weleer, Bob Ezrin, heeft hij een heel divers album opgenomen. De gitarist Wayne Kramer van de ook uit Detroit bekende band MC5 verzorgt zowat op het gehele album de gitaar partijen. Het klinkt allemaal erg lekker spontaan en fris. De track  ‘Go Man Go’ heeft bijvoorbeeld een heerlijk Ramones-sfeertje, en ‘$ 1000 High Heel Shoes’ swingt lekker weg middels achtergrondzangeressen en een blazers sectie. Ja, Dames en Heren, Alice Cooper Swingt ! ‘Hail Mary’ bijvoorbeeld,  een heerlijke Rock ‘n Roll track, waarbij Cooper nog erg sterk klinkt, en een ander hoogte punt is het nummer ‘Drunk and in Love’ waar een heerlijke blues sfeer wordt neergezet , inclusief mondharmonica ! Met het nummer ‘Don’t Give Up’ steekt Cooper ons zelfs een hart onder de riem om blijven te vechten tegen Covid-19.  Het gehele album heeft vooral  een ‘Feel Good’ sfeertje over zich heen ! Persoonlijk ben ik heel blij met dit ‘eens ff wat anders’ album, en van mij mag Cooper zo nog wel een paar jaar door blijven gaan ! Hopelijk gaan de fans dit albums waarderen, en kan Cooper hier zelfs nieuwe zieltjes mee winnen ! Hij verdient het in ieder geval ! Dikke Hulde !

Tip : Ga voor de ‘deluxe’ editie waar een dvd bij zit van het concert van het live album ‘A Paranormal Evening’ in Parijs 2017 ! Dubbel genieten dus…(85/100)(earMusic)

Tracklist

01. Rock & Roll

02. Go Man Go

03. Our Love Will Change The World

04. Social Debris

05. $ 1000 High Heel Shoes

06. Hail Mary

07. Detroit City 2021

08. Drunk And In Love

09. Independence Dave

10. I Hate You

11. Wonderful World

12. Sister Anne

13. Don’t Give Up

14. Shut Up And Rock

15. East Side Story

Line up

Alice Cooper – Vocals

Wayne Kramer – Guitars

Johnny Badnajek – Drums

Paul Randolp – Bass Guitar

+ guests

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ