Atlantea – Choices 

Facebookrssmail

Multi-instrumentalist Darrel Treece-Birch is toetsenist van TEN en Nth Ascension. Hij bracht onder zijn eigen naam ook een aantal instrumentale solo albums uit, waaronder ‘Healing Touch’ (2017.) Nu is ‘Choices’ uit, het debuutalbum van zijn Melodic prog rock band ‘Atlantea’. Dit conceptalbum gaat over situaties in het leven, zoals hoop en angst. En over beslissingen die we wel, of juist niet nemen. 

‘We Are The Voices’ heeft een tedere start, het geluid is mooi helder. De eerste woorden worden gefluisterd. Dan volgen enkele gezongen zinnen, deze klinken dromerig. De openingstrack is verder instrumentaal, tempo en volume liggen wat hoger. Het geheel dooft langzaam uit. De luidere start van ‘Questions’ vormt een prima contrast. Het gitaarspel is mooi. De zang is met vlagen een beetje zoet, maar er zijn ook vocale uithalen te horen waar een licht ruw randje op ligt. De toetsen zijn goed te horen, maar overheersen niet. Deze track eindigt met een langzame fade out. Dit in tegenstelling tot ‘The Watchers’. Deze aangename track (met lekker veel gitaarspel) heeft een leuk plotseling einde. Er zijn verschillende vocalisten voor de tracks. In ‘All I Need’ zingt Kayleigh, de dochter van Darrel. Zij heeft een verrassend, licht ruw randje op haar stem.

De balans tussen zang en muziek, en de muziekinstrumenten onderling is goed. Soms komt het (rockende) gitaarspel meer naar voren. Op andere plaatsen zijn de toetsen meer op de voorgrond. De bas is lekker vaak goed te horen. De drums zorgen voor een prima aanvulling. Het tempo in ‘One And The Same’ is opzwepend, het einde is door de fade out een beetje saai. Het akoestisch gitaarspel en de pianoklanken in ‘If We Could’ vormen een mooie combinatie. De verschillende stemmen (en de woordeloze zang) passen prima bij het geheel. Het einde is mooi klein gespeeld. 

Het instrumentale ‘You Decide (Dumdedum)’ bevat leuke veranderingen met zowel pakkende/rockende als meeslepende stukken. Ook ‘Secret Place’ is wat zoet van opzet. De combinatie/afwisseling van bastonen met het geluid van “strijkinstrumenten” en piano is prima. ‘Time For Choice’ start met pianoklanken. Het rustige ritme, en de zachte zang zijn in balans met de melodie. Op de achtergrond zijn er licht klassieke elementen. Tijdens het instrumentale stuk komt het gitaarspel mooi naar voren, de klassieke elementen blijven op de achtergrond. Zang en muziek smelten nogmaals samen tot een wat zoeter geheel. De opbouw naar het einde is mooi, maar ook hier is het net iets te vroeg afgekapt.

Het is totaal niet erg dat er verschillende vocalisten zijn, maar het concept komt minder  goed naar voren. De melodie is over het algemeen vriendelijk van aard. Dat past bij de manier van zingen. Angst is in zang of muziek niet/ nauwelijks voelbaar, hoop wel. Een aantal nummers zijn wat zoeter van opzet. Toch zijn er zeker ook rockende elementen. De nummers horen duidelijk bij elkaar en vormen een goed geheel. De bas is in veel tracks aangenaam duidelijk aanwezig. Met vlagen zijn er best veel laagjes in de muziek, die je niet allemaal hoort als je voor het eerst luistert. (77/100) (Lion Music)

Tracklist: 

01 We Are The Voices

02 Questions

03 The Watchers

04 All I Need

05 What Price Is Life

06 One And The Same

07 If We Could

08 You Decide (Dumdedum)

09 Changes

10 The Promise

11 Secret Place

12 Rise Above

13 Time For Choice

Musicians & Instrumentation:

Darrel Treece-Birch: Drums (tracks 2-13), Percussion (tracks 4, 6, 9, 10, 11, 12, 13), Bass (tracks 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12) Electric Guitars (tracks 2-13), Guitar Solo (tracks 3, 8, 9, 10), Acoustic Guitars (tracks 4, 6, 7, 9, 10, 12, 13)

Keyboards (1-13), and Backing Vocals (tracks 3, 4, 6, 7, 10, 12)

Eoin de Paor: Vocals (tracks 1, 2, 5, 13), Bass Guitar (tracks 5 & 13), and Additional Guitars (track 5)

David Reed-Watson: Vocals (tracks 2, 6, 11)

George Aspiotis: Vocals (tracks 2 & 3)

Kayleigh Treece-Birch: Vocals (track 4) Backing Vocals (track 12)

Alexis Papalexiou: Backing Vocals (track 7)

Eva Sakellari: Vocals (track 7)

Fotis Benardo: Backing Vocals (track 7)

Mata Kourti: Backing Vocals (track 7)

Tony Mitchell: Vocals (tracks 9 & 12)

Maaike Siegerist: Vocals (track 10)

Alexandre Santos: Guitar solos (tracks 2, 5, 6, 13)

Dann Rosingana: Guitar Solo (track 12)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ