Mark Zyk – In Blues

Facebookrssmail

De Duitse hardrockgitarist en gitaarleraar Mark Zyk krijgt tijdens zijn eerste levensjaren muziek met de paplepel ingegoten. Mark’s vader is een fervent hardrockliefhebber en beschikt over een indrukwekkende platenverzameling. Zo vader, zo zoon. Alleen gaat de zoon een stap verder.  De muziek uit vader’s kast heeft hem volledig in de greep en als Mark 7 jaar is start hij met een orgelopleiding. Vanaf z’n 14volgt een definitieve ommezwaai en kiest Zyk jr. voor de (electrische) gitaar. Oorzaak van deze verandering is de ontdekking van het improvisatievermogen van Ritchie Blackmore dat Zyk volledig in de greep heeft. Hij aanbidt de ‘60/‘70er jaren gitaristen Hendrix, Santana, Clapton en Page, maar Blackmore is en blijft tot op de dag van vandaag zijn grootste inspiratiebron.

Zyk speelt in de bands Bad Rose en Stormbringer, totdat Andree Schneider, drummer en oprichter van Deep Purple / Rainbow tribute-act Demon’s Eye, hem in 2007 vraagt om zijn band te komen versterken. Vanaf dat moment raakt Zyk’s carrière in een stroomversnelling en de gitarist maakt zelfs op Jon Lord en Ian Paice grote indruk. Paice duikt af en toe op als gast in de gelederen van Demon’s Eye en Lord nodigt Zyk uit om met hem en het Liverpool Philharmonic Orchestra Deep Purple’s album ‘Concerto for Group and Orchestra’ live uit te voeren.

Demons Eye heeft inmiddels twee albums met louter eigen werk uitgebracht. ‘The Stranger Within’ en ‘Under the Neon’ zijn zonder meer de beste albums die Rainbow nooit gemaakt heeft.  De band wordt als support-act voor Uriah Heep, Saga en Foreigner gevraagd en hun bekendheid groeit gestaag. Optredens als hoofdact in en buiten Duitsland zijn tegenwoordig de standaard. Als klap op de vuurpijl neemt ex-Rainbow zanger Doogie White met enige regelmaat achter de microfoonstandaard plaats.
Met name Zyk’s lange improvisaties a la Blackmore vallen op en als je niet beter weet lijkt het soms alsof de meester zélf op het podium staat. Gelukkig speelt Zyk wel z’n eigen spel, wat zéker benadrukt moet worden.

En dan is er Covid-19….. Demon’s Eye staat in de pauzestand. Gelegenheid voor Zyk om zich in z’n thuisstudio te wijden aan twee solo-albums. Het eerste (‘Syncretism’) wordt eind 2020 uitgebracht en sinds 2 april is het tweede album ‘In Blues’ verkrijgbaar. Op ‘Syncretism’ hoor je behalve electrische- ook regelmatig akoestische gitaren met middeleeuwse-, klassieke- en oriëntaalse invloeden. ‘In Blues’ heeft een rauwere aanpak en daarom is de titel wat verwarrend. Er had net zo goed ‘In Rock’ op de hoes kunnen staan. Een rock cd met blues invloeden is de beste benaming voor het ruim 75 minuten durende schijfje. Acht nummers, waarvan zes instrumentaal en twee met zang van Doogie White, nl. de opener “Warming Memories” en de track  “Ain’t Got No Money”.
Opzettelijk is er in Zyk’s homestudio voor elk nummer afzonderlijk verschillende apparatuur gekozen om een zo breed mogelijke sfeer te creëren. Invloeden van onder meer Eric Johnson, Carlos Santana, Eric Clapton (Cream) en Roy Buchanan zijn duidelijk hoorbaar. Niet te ontkennen valt de flinke portie Blackmore saus die over elk nummer gegoten is. Die combinaties in de Mark Zyk-stijl maken er een geheel eigen album van zonder klakkeloos z’n voorbeelden te kopiëren. Bij elke luisterbeurt valt er wel weer iets nieuws te ontdekken. In “Black Tea” hoor je een mooi duel tussen Hammond orgel en Fender Stratocaster. Laatste track en absoluut hoogtepunt “Sounds of Guitars” is een 25 minuten durende extravaganza zoals alleen de meesters uit de jaren ’70 dat konden….

Liefhebbers van geïmproviseerde gitaarmuziek komen volledig aan hun trekken met ‘In Blues’ en mogen blij zijn dat een muzikant als Mark Zyk heden ten dage nog opduikt. Een betere benadering van de gitaristen uit de roemruchte jaren ’70 kun je wat mij betreft niet vinden.

Cd’s ‘In Blues’ en ‘Syncretism’ kun je bestellen door via markzyk@gmail.com contact met hem op te nemen. Corona heeft ook bij Mark Zyk en Demon’s Eye hard toegeslagen en met elke verkochte cd steun je deze talentvolle gitarist en band. (90/100) (eigen beheer)

Tracklist

1: Warming memories
2: Run through the fire
3: Late in the evening
4: Ain’t got no money
5: Ritchie’s blues
6: Evening sun flooded landscape
7: Black tea
8: Sound of guitars

Line up

Mark Zyk – guitar, piano, Hammond
Doogie White – vocals
Maik Keller, Uwe Pattberg – bass
Florian Pritsch – drums, piano, Hammond

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ