Robin McAuley – Standing on the Edge

Facebookrssmail

Nou, McAuley is actief ondanks zijn toch al pensioengerechtigde leeftijd. De 67-jarige Ierse, maar tegenwoordig in Amerika woonachtige zanger, brengt zijn vierde album uit in vier jaar tijd. Met Michael Schenker Fest waren dat ‘Resurrection’ (2018) en ‘Revelation’ (2019), met supergroep Black Swan het lekkere ‘Shake the World’ (2020) en nu dus zijn tweede soloplaat ‘Standing on the Edge’. Muzikaal ligt deze in het verlengde van Black Swan, dus stevige, maar altijd melodieuze rock. Echter zijn zijn huidige Italiaanse Frontiers-huurlingen geen muzikanten van het kaliber Jeff Pilson en Reb Beach. Hetgeen resulteert in een lekker rockgeluid, doch alles is wel wat voorspelbaar bij elkaar geschreven door Frontiers baas Alessandro Del Vecchio. Zoals hij ook de door hem gepende albums van het vergelijkbare Revolution Saints van iets te hapklare nummers heeft voorzien. Maar op Robin’s hoge en ruige zang valt nog altijd niets af te dingen gelukkig.

Zoals te verwachten vallen de nummers in te delen in midtempo rockers, enkele ballads en één uptempo nummer, de fijne afsluiter ‘Running Out Of Time’, met prima soleerwerk ook. Om eens met die tweede categorie te beginnen, ‘Late December’ is een fijne tranentrekker die ook van John Waite had kunnen zijn. Al doen de keyboardklanken wat jaren 80 aan, het uitbundige refrein klinkt positief en de gitaarsolo valt lekker binnen. ‘Run Away’ is een stuk rustiger en langzamer, maar valt wat te zoet uit. Je ziet de aanstekers bijna de lucht in gaan.

Maar het gros van de songs zijn dus melodieuze rockers, de ene wat steviger dan de ander, al wordt het nooit echt heavy natuurlijk. Daarvoor schurkt alles teveel tegen AOR aan. Opener ‘Thy Will Be Done’ is lekker vlot en geeft een mooi beeld van wat gaat komen. Hapklare catchy songs, vakkundig ingespeeld, voorzien van een gelikte productie en meer dan prima gezongen natuurlijk door Robin. Echter verwacht geen enkele nieuwe invalshoek in dit nogal platgereden genre. Maar goed, friet blijft ook lekker zullen we maar denken. Het titelnummer is wat zwaarder, heeft een herkenbare brug en wat eentonig refrein. ‘Do You Remember’ is lopende band melodieus rockwerk en ‘Say Goodbye’ begint als een ballad, en rockt daarna lekker verder. Meezingers ‘Supposed To Do Now’ en ‘Like A Ghost’ hebben refreintjes die blijven hangen. Maar écht opvallende nummers komen er verder niet voorbij.

Het is allemaal erg degelijk, deze ‘Standing on the Edge’, maar ook voorspelbaarheid troef. Er wordt geen moment buiten de lijntjes gekleurd en geen noot gespeeld die we al niet eerder hebben gehoord. De prima stem van McAuley moet de twijfelaar over de streep trekken. De verstokte melodic rock liefhebber zal er vast van smullen, maar voor mij had het wat avontuurlijker mogen zijn, met nét wat meer eigen smoelwerk. Maar voor een zomerse dag is het een prima soundtrack. (77/100)(Frontiers)

Tracklist

1. Thy Will Be Done
2. Standing On The Edge
3. Late December
4. Do You Remember
5. Say Goodbye
6. Chosen Few
7. Run Away
8. Supposed To Do Now
9. Wanna Take A Ride
10. Like A Ghost
11. Running Out Of Time

Line up

Robin McAuley – vocals
Andrea Seveso – guitars
Alessandro Del Vecchio – bass, keyboards, backing vocals
Nicholas Papapicco – drums
Howard Leese – guitars on “Supposed To Do Now”

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ