Shockproof – More Broken Chains

Facebookrssmail

Shockproof werd zo’n vier jaar geleden opgericht in Rome. Dit drietal speelt heavy- en old school thrash metal. Ze hebben zich laten inspireren door bands als Motörhead,Anthrax, en de eerste jaren van Metallica.  ‘More broken Chains’ is hun tweede album. Het woord ‘chains’ komt in alle songteksten voor. De boodschap hierachter is: Wie je ook bent, maak je los van je eigen keten. Open je hart en leef met open vizier. Dat het een metal album is en dat ‘chains’ belangrijk zijn, dat verraadt de cover al.

Toch zijn de eerste paar seconden van de openingstrack nog wat voorzichtig. Snel gaat het gas erop, zowel qua tempo als volume. Bassist/zanger Riccardo Conte een rauwe, maar toch aangename stem. Ondanks het hoge tempo is hij behoorlijk goed te verstaan. In manier van zingen laat hij vrij weinig variatie horen. ‘Best Ambitions’ is geen topper, maar wel heerlijk om harder te zetten. De twee tracks die hierop volgen zijn ook best aardig. Er zitten subtiele wendingen en kleine verrassingen in de opbouw. Met vlagen ligt het tempo van vooral het drumwerk best hoog. Des te opvallender is de rustige start van ‘Darkest Feeling Today’. Snel en bijna ongecontroleerd gaat het tempo weer omhoog. Dit is ook niet het gave nummer waarop ik zit te wachten.

Ondanks de metal heeft het refrein van ‘Ball and Chains’ een opzwepend hardrock karakter, waar zelfs een vleugje poppy sound in zit. Het refrein is gemakkelijk  mee te brullen met de cd, dat zal live vast niet anders zijn. Het rustig gespeelde akoestisch gedeelte is kort en een klein beetje verrassend. De stem van Ricccardo is en blijft ruw, maar wel zachtaardiger. Toch is het te weinig om als geheel diepe indruk te maken.

Naar mate het album ‘vordert’ heb ik zeker leuke dingen gehoord, zoals gillend gitaarwerk, lekker basloopjes, en drums met redelijke dynamiek. Maar nog geen topper. Daarom ebt mijn belangstelling zo nu en dan weg. Met ‘Will to Ruin’ weten ze mijn belangstelling weer een beetje terug te krijgen. Zeker als de snaren samen met de zang op de voorgrond treden. Toch weten ze mijn aandacht niet geheel vast te houden. Het einde van ‘Shade Of The Tower’ wordt weg gedraaid. ‘Spoken Chains’ heeft een opvallend intro. Vol belangstelling wacht ik af wat er komen gaat. Maar dat is niet veel. Dit korte nummer is niet van ik ervan verwachtte.

Het was niet erg geweest als er één of twee nummers minder op dit album gestaan hadden. Het geluid had iets voller en ronder mogen zijn zodat de heavy elementen wat meer donderend hadden geklonken. Shockproof is een heavy metal band. Door de manier waarop ze de nummers gespeeld hebben, zullen ze voor een deel ook de hardrock liefhebbers aanspreken. Live gespeeld zullen diverse nummer vragen om interactie met het publiek. Zoals bij R.T.N met de repeterende zin: ”Raise that noise! ”.  Als ze dit soort dingen live goed neerzetten zou het zomaar kunnen dat Shockproof als liveband best goed scoort.
(68/100) (Time To Kill records)

Track list More Broken Chains:

1 Best Ambitions
2 Human Breed
3 More Reactions
4 Darkest Feeling Today
5 Ball and Chains
6 Fear!
7 Roaring
8 Will to Ruin.
9 R.T.N
10 Shade Of The Tower
11 Spoken Chains

Line up Shockproof:

Riccardo Conte: bas en zang
Andrea Gandin: gitaar
Leopoldo Russo Ceccotti: drums

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ