Evership – The Uncrowned King – Act 1

Facebookrssmail

“Prog is where my heart is.”, is een uitspraak van de Amerikaanse multi-instrumentalist Shane Atkinson, tevens de oprichter van Evership. Inmiddels is hun derde prog album ‘The Uncrowned King – Act 1’, net uit. Deze rock opera is geïnspireerd op het boek van Harold Bell Wright uit 1910. Een pelgrim gaat op zoek naar de Waarheid. Tijdens zijn reis komt hij bij de Tempel Der Waarheid aan, waar hij vragen wil stellen over zijn reis. De Tempelbewaarder neemt hem mee naar de Stille Kamer die uitzicht heeft op de Schone Zee. Als antwoord op zijn vragen, krijgt hij bezoek van de Vier Stemmen Van Het Leven, elke stem vertelt hem een stukje van het verhaal van ‘The Uncrowned King’.

Diverse geluiden zorgen voor een uitgebreide, mysterieuze opening. Je wordt meteen door de muziek meegenomen. Via pianospel wordt dit gaaf opgebouwd naar heerlijke prog. Dan komt Beau West erbij. Met hoge stem zingt hij over de waarheid die we niet kunnen  zien, horen, denken, voelen of spreken. In het rustige instrumentale stuk hoor je het geluid van strijkinstrumenten en meeslepend gitaarspel. Dit mondt uit in akoestisch gitaarspel. De reiziger is aan gekomen bij ‘The Temple of Truth’. Door Beau’s mooie stem en de solide combinatie met de muziek word ik geraakt. Alle wendingen verlopen goed en er is een prima verdeling tussen de vocale en de instrumentale delen. De “koorzang” is een prachtige toevoeging en vormt een uitstekende blend met de minimalistische, licht klassieke muziek. Je hoort al tijdens deze openingstrack dat het een conceptalbum is. Toch kan het zijn dat je moeite hebt om één met het verhaal te worden, zeker als je het boek niet kent. Meerdere vocalisten voor de verschillende “personages” hadden het gevoel van een rock opera vergoot. Soms raak je het verschil tussen fictie en werkelijkheid kwijt, maar dat past bij het boek. De surreële sfeer in ‘The Voice of the Waves’ sluit prima op de openingstrack aan. ‘Crownshine/Allthetime’ is een track met bijzondere wendingen en prima details. Het aantal laagjes in de muziek varieert, toch blijft alles in balans. De elektronische klank van de toetsen is volop te horen, maar er klinkt ook orgelspel. Soms wisselen ze elkaar af, op andere momenten klinken ze gelijktijdig. Deze track sterft mooi weg. De tekst van ‘The Tower’ is behoorlijk lang. Beau zingt zich, met prachtige vocale uithalen, door het verhaal heen. Om het verhaal te volgen, heb je het tekstboekje wel nodig.

In ‘The Voice of the Evening Wind’ hoor je onder andere het geluid van een windgong, samen met minimalistische, geheimzinnige muziek. De stem van Poem Atkinson, en haar manier van zingen sluit hier naadloos bij aan. Yettocome/Itmightbe is een mooie epic, waarin je zowel licht gillend gitaarspel als rustige (akoestische) gitaarklanken hoort. Al dan niet aangevuld met het geluid van strijkinstrumenten en/of piano. Je hoort aan de manier van zingen en aan de muziek dat het verhaal bijna gaat eindigen. Er lijkt een soort rust te ontstaan in de zoektocht, maar of er antwoorden zijn gekomen… ‘Wait’ zing je (in tegensteling tot de voorgaande nummers) gemakkelijker mee. Toch is de tekst minder toegankelijk dan het lijkt. Want de hoofdpersoon kijkt met zelfreflectie terug, en zelfs even vooruit. De woorden zijn met bezieling gezongen, de muziek van dit laatste nummer meeslepend. Door het vrij ingewikkelde concept, zing je de songteksten niet zo maar even mee.  Het geheel is niet makkelijk te doorgronden. Net als op de voorgaande albums, vormen de manier van zingen en de muziek een constante eenheid. De balans tussen complexiteit en toegankelijkheid is prima. (80/100) (Atkinsong Productions)

Tracklist

1. The Pilgrimage**

2. The Voice of the Waves

3. Crownshine**/Allthetime*

4. The Tower***

5. The Voice of the Evening Wind

6. Yettocome**/Itmightbe*

7. Wait**

Line up

Beau West: Lead Vocals

Shane Atkinson: Keyboards, Drums, Vocals,

Percussion, Theremin, Sound Design

James Atkinson: Lead Guitar*

John Rose: Rhythm, Classical, Acoustic and Lead Guitars**

Ben Young: Bass Guitar

Matt Harrell played 12-String Guitar on “The Pilgrimage”

With

Poem Atkinson: as “The Voice of the Evening Wind”

Mike Priebe: Additional Background Vocals

The Charles Heimermann Choir

The Adriatic Sea: Sea Organ (Zadar, Croatia)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ