King Buffalo – The Burden Of Restlessness

Facebookrssmail

Een voor mij nog onbekende naam, deze King Buffalo, maar op basis wat dit album te bieden heeft, ben ik al gestart met een broodnodige inhaalslag. Want dit klinkt spannend, uitdagend en gewoon erg goed. Maar we lopen vooruit. Eerst kort de geschiedenis. King Buffalo is een trio opgericht in 2013 in Rochester New York en heeft al 4 EPs, 2 albums en diverse tours op haar naam staan. Deze ‘The Burden of Restlessness’ is blijkbaar de eerste van 3 volledige albums die er in 2021 uitgebracht gaan worden. Aan inspiratie en (corona)tijd dus geen gebrek bij deze Amerikanen!

De muziek laat zich lastig omschrijven. Zelf noemen ze het ‘psychedelic progressive rock’, al heeft het ook wel wat stoner-invloeden. Ik hoor raakvlakken met Tool, Porcupine Tree en Amplifier. Niet de minste referenties lijkt me. Slechts 7 songs op dit relatief korte 40-minuten durende album, al is de gemiddelde lengte wel een kleine 6 minuten. De productie lag in handen van zanger/ gitarist McVay en is lekker open en prima in balans. Zoals opener ‘Burning’ laat horen. Ieder instrument is duidelijk te onderscheiden en de aan een vroege Tool herinnerende riff is dusdanig aanstekelijk dat hij zich diep in je kop nestelt. Na een spannende eerste helft barst het lekker heavy los. Met een onderscheidende rol voor bas en drums. De wat eentonige zang past er goed bij. Fijne track en prima kennismaking derhalve.

‘Hebetation’ is de eerste single en is wat sneller en hoekiger en had van Amplifier kunnen zijn. Al is dat basje weer typisch Tool. De gitaarsolo op het einde valt heerlijk binnen. Meer experimentele/ psychedelische geluiden in het groovende en doomy ‘Locusts’. De zang doet me denken aan Kevin Moore op het eerste album van O.S.I. Mooie opbouw ook in dit lange nummer, dat steeds heaviër wordt naarmate er lagen toegevoegd worden. Drummer Scott Donaldson overtuigt op alle fronten. Terug naar zo’n minimalistisch Tool-riffje in het relaxt voortkabbelende rustpuntje ‘Silverfish’, dat de laatste anderhalve minuut toch stevig rockend afsluit.

De overige 3 songs tappen uit hetzelfde vaatje als de eerste helft van de plaat. ‘Grifter’ wordt gedragen door een aanstekelijk basloopje totdat de heavy akkoorden van McVay invallen. Het lange ‘The Knocks’ heeft een vergelijkbare opbouw en vervalt daarmee wat in herhalingen. Al is dit wel het meest progressieve nummer op het album met zijn uitdagende instrumentale 2e helft.  Afsluiter ‘Loam’ tikt net de 8 minuten niet aan en vat het hele album mooi samen. De zang is wederom wat eentonig, maar laat dat je niet afschikken, de spannende muziek compenseert het volledig. Wederom wordt gestart met een spacey riffje dat na enkele minuten overgaat in wat zwaarder aangezet progressief, maar melodieus werk.

Hoewel de invloeden er dik bovenop liggen bij deze King Buffalo is het gebodene dusdanig catchy uitgevoerd dat het de aandacht zonder problemen vasthoudt. Enig minpuntje is dat de nummers allemaal ongeveer dezelfde opbouw kennen. Als er voldoende inspiratie is voor 3 albums, had de afwisseling net wat groter mogen zijn eigenlijk. Maar dat oordeel vellen we eind dit jaar dan wel. Deze van een overigens prachtige hoes voorziene ‘The Burden of Restlessness’ heeft me zeker overtuigt. Voor alle fans van bovengenoemde bands en spannende, progressieve rock/metal. Aanrader!
(87/100)(Stickman Records)

Tracklist

1. Burning
2. Hebetation
3. Locusts
4. Silverfish
5. Grifter
6. The Knocks
7. Loam

Line up

Scott Donaldson – Drums & Percussion
Sean McVay – Guitar, Vocals, & Synth
Dan Reynolds – Bass & Synth

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ