Dennis DeYoung – 26 East, Vol. 2

Facebookrssmail

Voordat ex Styx-frontman Dennis DeYoung met pensioen wilde gaan, wilde hij nog een album maken: ’26 East’. De titel is gelijk aan het adres waar Dennis opgroeide in Roseland (aan de zuidkant van Chicago). Tegenover hem woonde de Panozzo tweeling, John en Chuck, zij vormde samen met Dennis de kern van Styx.  Er was zo veel materiaal voor dit afscheidsalbum, dat dit over twee albums is verdeeld. Vorig jaar kwam volume 1 uit. Nu is volume 2 van dit melodic rock album uit, de cover heeft (in tegenstelling tot volume 1), de stijl van decennia terug. Het lijkt wel op een LP uit de jaren ’70, en de hoes zou zo uit de kast van mijn ouders kunnen komen.

De achtergrondzang, de toegevoegde geluidjes, de blazers en de hand clapping zorgen voor een retro gevoel in ‘Hello Goodbye’.  Door de structuur neurie je al snel mee met de vrolijke melodie. Er zitten wat lichte rockende elementen in, maar de poppy sound heeft de overhand in deze feel good song. ‘Land Of The Living’ rockt wat meer, maar de vrolijke melodie blijft bestaan. Zowel in de coupletten als het refrein zitten leuke elementen, maar die worden wel wat voorspelbaar. Hierdoor lijkt het geheel wat eenvoudiger in elkaar te zitten, dan het in werkelijkheid is. ‘The Last Guitar Hero’ bestaat uit blues gerelateerde rock. De achtergrondzang is beetje voorspelbaar ingezet, maar heeft toch opzwepend effect. Het licht gillend gitaarspel is tof, er is leuk gespeeld met de verdeling over de koptelefoon. Het klein gespeeld en gezongen deel is verrassend, en het neuriën op achtergrond is leuke toevoeging. Nogmaals hoor je gaaf gitaarspel, hierna is er een mooie, langzame fade out.  Het intro van ‘Your Saving Grace’ is gevoelig gezongen en gespeeld. De achtergrondzang is subtiel, maar mooi toegevoegd. De gezongen woorden van het gospelkoor zijn soms wat voorspelbaar, maar het past bij de lieve sfeer van het nummer. Het geheel blijft vrij klein, en zo is ook dit nummer in balans.

Dat geldt ook voor de nummers die hierop volgen. De instrumenten onderling zijn in evenwicht, de vocalisten krijgen genoeg ruimte. Het geheel is misschien iets te zoet voor een aantal rockliefhebbers, zo het is toegankelijk voor een breed publiek. Sommige stukjes zijn niet echt verrassend, maar leuke details en wendingen zorgen ervoor dat het blijft boeien. Soms zijn er ongemerkt best heel wat laagjes in zang en/of muziek, bovendien zit het ingewikkelder in elkaar dan in eerste instantie lijkt. Ieder nummer heeft onverwachte elementen: het iets zoete ‘Made For Each Other’ heeft niet alleen zeer goed (rockend) gitaarspel, maar ook een verrassend klein gespeelde pianosolo op het laatst.  ‘There’s No Turning Back Time’ heeft zowel akoestisch gespeelde delen als opzwepende stukken met rockende en  “elektronische” klanken. Aan de start van ‘The Isle Of Misanthrope’ zijn geluiden van onder andere  golven te horen. De rustige muziek gaat plotseling over naar strak gespeelde rock met meerdere vocalen en woordeloze koorzang. Deze boeiend opgebouwde track, met zijn gave wendingen,  lijkt te gaan eindigen in een fade out. Maar de sampling keert terug, dan volgt er nog een klein gezongen en gespeeld stukje.

De woorden ‘Sail away’ in de tekst van ‘Grand Finale’, zijn (op meerdere fronten) toepasselijk.  Door de titel verwacht je een imposant stuk, maar dit korte, laatste nummer is bescheiden van opzet. De muziek varieert van licht zoet en poppy tot licht rockend, de melodie is altijd goed. Enkele nummers eindigen met een beetje saaie fade out. In zang en/of muziek hoor een aantal terug kerende elementen. Daardoor vallen sommige details wat minder op, het album moet groeien. Dennis DeYoung neemt waardig afscheid: ’26 East, Vol. 2′  is  een tijdloos album waarin de Styx roots hoorbaar zijn. De woorden ‘Sail away’ komt in meerdere nummers voor. Last but not least: De zang van Dennis klinkt nog steeds zeer goed. (79/100) (Frontiers Music s.r.l.)

Tracklist

01.Hello Goodbye

02. Land Of The Living

03. The Last Guitar Hero (Featuring Tom Morello)

04. Your Saving Grace

05. Proof Of Heaven

06. Made For Each Other

07.There’s No Turning Back Time

08. St. Quarantine

09.Little Did We Know

10. Always Time

11. The Isle Of Misanthrope

12. Grand Finale

Line up

Vocals: Dennis DeYoung

Drums: Mike Morales, Ed Breckenfeld, Matthew DeYoung & The Late Khari Parker

Guitar: Jim Peterik, Mike Aquino, August Zadra, Jim Leahey

Solo on Last Guitar Hero: Tom Morello “The Great Houdini”

Bass: Jim Peterik, Jim Majors, Me on Synth Bass.

Keyboards: Me & Why Not?

Horns on Hello Goodbye, The Ides Of March: Tim Bales, Steve Eisen & Henry Delgado

Accordion: Mr.Tacit

Background Vocals: Jim Peterik, August Zadra, Kevin Chalfant, Suzanne Deyoung, Tito Gobi, Craig Carter, Mike Morales & Me. Mostly Me, I Work Cheap And Was Always Available. Besides My Voice Always Reminds People Of A Very Popular ’70s And ’80s Group. No, Not The Pointer Sisters.

Michael Manson Gospel Group on Your Saving Grace

Matthew DeYoung would like to dedicate his performance on the Grand Finale to his mentor John Panozzo. The ride cymbal Matthew used was given to him by John

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ