Dio – Magica remastered

Facebookrssmail

Ook het conceptalbum ‘Magica’ uit het jaar 2000 komt geremastered opnieuw op de markt. Deze is op zijn beurt dan niet alleen uitgebreid met live opnames van de albumtour die bij dit album hoorde. Ook is er het verhaal van het album op te horen van ruim 18 minuten lang dat Dio himself verteld. Verder is de single ‘Electra’ toegevoegd aan deze uitgave. Dit zou eigenlijk op ‘Magica II’ of ‘Magica III’ komen. Dit moest een trilogie worden, maar helaas werd Ronnie James Dio ziek en kon deze trilogie dus niet afmaken.

Zoals eerder gezegd is dit een conceptalbum. Dio zei zelf het volgende: “Magica is het verhaal van Blessing, een onderwereld die is binnengevallen door duistere krachten die mensen verdampen in pure, kwade energie. De redders van de planeet zijn meester en leerling helden Eriel en Challis, die een spreuk uit het heilige boek van Magica moeten reciteren om hun vijand te verslaan, Shadowcast. Het album is geschreven vanuit het standpunt van de schurk ​​(…). Ik nam het kwade perspectief op omdat ik altijd vanuit het anti-perspectief heb geschreven. De meeste mensen denken niet in die termen, dus jij bent vrijer om te creëren. Ik verliet het einde tegenstrijdig omdat kwaad altijd bestaat, goed triomfeert niet altijd en dat is de universele balans. “

Dit album is wat mij betreft stukken beter dan de vorige. De nummers zijn sterker. De riffs, de refreinen zijn pakkender, zijn minder rommelig, lekker heavy. Ook de stem van Dio komt beter uit op deze plaat.  ‘Fever Dreams’, ‘Feed My Head’ en ‘Eriel’ wil ik even extra noemen, dit zijn slechts voorbeelden van die riffs, refreinen en de krachtige zang. Geniale leadgitaar en solo is er ook te vinden, specifiek bij ‘Losing My Insanity’.

Goed dan over de extra cd, het verhaal wat Dio verteld is leuk om een keertje te horen, maar om steeds naar 18 minuten vertellen te luisteren is te veel van het goede. De live nummers bestaan louter uit nummers die ook op de studioplaat te vinden zijn. Geen ”klassiekers” dus. De nummers zijn wel strak uitgevoerd en klinken gewoon prima. Misschien verstandig ze niet gelijk achter elkaar te luisteren, dan krijg je dezelfde nummers die je op de vorige cd al hoorde.

Mocht je dit album nooit hebben gehoord, ga dat zeker eens doen. Toch een van de sterkere albums van de band. Het album komt het beste binnen als je het in zijn totaliteit gaat luisteren, maar ook afzonderlijk zijn de nummers erg goed te doen. De tijd leert wel dat veel mensen het toch vaak bij de klassieke albums houden en niet echt meer geïnteresseerd zijn in het latere werk van een bepaalde band. Mijn advies is altijd, doe dat wel. Komt een band waar je graag naar luistert met een nieuwe plaat, geef het vooral een kans. Het is enorm sterke cd in zijn totaliteit. 
(89/100) (BMG Rights Management)

Tracklist:

Disc 1

Discovery           
Magic Theme    
Lord Of The Last Day     
Fever Dreams   
Turn To Stone   
Feed My Head  
Eriel      
Challis  
As Long As It’s Not About Love 
Losing My Insanity         
Otherworld        
Magica – Reprise             
Lord Of The Last Day – Reprise   
Magica Story

Disc 2

Discovery
Magica
Lord Of The Last Day
Fever Dreams
Feed My Head
Eriel
Chalis
Losing My Insanity
Otherworld
Electra’ – Studio Track
Magica Story’ – Studio/Spoken Word

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ