CD van de Week: Axel Rudi Pell – Diamonds Unlocked II

Facebookrssmail

61 jaar, dun geblondeerd piekhaar tot over de schouders, ringbaardje en een lederen outfit voorzien van de nodige ijzerwaren. Hoe Duits wil je het hebben? Axel Rudi Pell, bijna een parodie van zichzelf. Geboren en getogen in Bochum. Begon als getalenteerd gitarist in de uit dezelfde plaats afkomstige heavy metalband Steeler. Maakte van midden tot eind jaren ’80 vier redelijke platen met deze band, alvorens zich op een succesvolle solocarrière te storten. En nog belangrijker: zijn technische vaardigheden en schrijverskwaliteiten namen zienderogen toe. Hij steekt niet onder stoelen of banken dat de belangrijke invloed van Ritchie Blackmore doorsijpelt in z’n nummers en dat is te horen ook! Engl versterkers en (witte) Fender Stratocaster zijn Pell’s uitrusting. Welhaast dezelfde “gear” die z’n grote voorbeeld geregeld gebruikt.

In plaatselijke rocktempel Zeche Bochum had ik een paar jaar geleden een interview met DP/Rainbow tribute Demon’s Eye. Die band speelde een overtuigend concert en had als extraatje een gastoptreden van Bochum’s gitaarheld Axel Rudi Pell ingepland. Hij voerde tijdens de soundcheck een welhaast perfecte uitvoering van Deep Purple’s klassieker ‘Mistreated’ uit. Mijn vooroordelen over ’s mans uiterlijk vertoon verdwenen meteen en ik besloot me voortaan op zijn muzikaal talent te richten. The man can play! Pell speelt met zoveel klasse dat moeiteloos zangers Jeff Scott Soto, Bob Rock en Charlie Huhn worden gecontracteerd. Vanaf 1998 staat Johnny Gioeli achter de microfoon, wellicht de beste van het stel. Ex-Rainbow drummer Bobby Rondinelli maakt ook deel uit van de huidige bezetting. Topband gegarandeerd!

We zijn toe aan het 20ste solo album van meneer Pell: “Diamonds Unlocked II”, releasedatum 30 juli. Een plaat met covers, opvolger van (hoe kan het ook anders) “Diamonds Unlocked I” uit 2007. Aangezien er door de pandemie geen optredens gepland staan heeft nieuw werk nog geen zin volgens Pell. Het kan immers toch niet live ten gehore worden gebracht. Daarom heeft hij favoriete tracks uit het verleden gekozen in de breedste zin van het woord. Tussen de ABBA-pop en de hardrock van Sammy Hagar zit een keur aan stijlen die volgens de Axel Rudi Pell methode getransformeerd worden. Resultaat is een collectie van 10 gevarieerde rocksongs, voorafgegaan door de enige originele track ‘Der Schwarze Abt’. De invloed van Blackmore is vanaf de eerste seconde te horen, waarmee overigens niks mis is. Dit intro gaat over in een knallende versie van Sammy Hagar’s ‘There’s only one way to rock’. Een betere song als tribute-albumopener kun je je nauwelijks voorstellen. De toon is gezet!

Rainbow’s ‘Lady of the lake’ zet de keuze van Pell voort. Mooi gitaarwerk, uitgevoerd zonder de originele solo tekort te doen. Johnny Gioeli is geen Dio, maar hij zingt met grote klasse.  Vierde nummer ‘She’s a lady’ (Tom Jones/Paul Anka) begint als ballad en eindigt meer uptempo. Een melodieuze hardrocksong is het resultaat van deze onverwachte bewerking. ‘Room with a view’ was in Duitsland een hit van ex-Rainbow toetsenist Tony Carey. Door Pell omgevormd tot de perfecte rockballad. Een der hoogtepunten van het album.

Dan volgen een paar niemendalletjes en mijn aandacht verslapt totdat ik door een uptempo versie van ‘Paint it black’ weer wordt wakker geschud. Is dit na 1000+ eerdere covers wel nodig? Ja dus. Door het hoge tempo is dit eens wat anders dan al die vorige edities. De twee beste covers worden tot het laatst bewaard. Te beginnen met een ballad-uitvoering van ‘I put a spell on you’. Een slide solo volgens Blackmore traditie en de perfecte stem van Gioeli maken het tot de mooiste uitvoering van dit nummer die ik ooit gehoord heb. Klasse!

Last but not least de grootste verrassing op “Diamonds Unlocked II”: een geweldige uitvoering van ABBA’s hit ‘Eagle’, waarin alle registers worden opengetrokken. De Pell covermachine in optima forma. Het absolute hoogtepunt van deze collectie songs, met briljant gitaarwerk en wéér die zanger. Wát een waanzinnig goede stem heeft Gioeli. En wát een band! Dat belooft wat voor het volgende album met origineel werk, gepland voor begin 2022….. (87/100)(Steamhammer/SPV)

Tracklist

 1. Der Schwarze Abt (Intro) 2:03
 2. There’s Only One Way To Rock 4:26 (original by Sammy Hagar)
 3. Lady Of The Lake 5:17 (original by Rainbow)
 4. She’s A Lady 4:04 (original by Paul Anka)
 5. Black Cat Woman 4:25 (original by Geordie)
 6. Room With A View 4:12 (original by Tony Carey)
 7. Sarah (You Take My Breath Away) 4:51 (original by Chris Norman)
 8. Rock N’ Roll Queen 3:19 (original by The Subways)
 9. Paint It Black 6:03 (original by the Rolling Stones)
 10. I Put A Spell On You 4:24 (original by Screamin’ Jay Hawkins)
 11. Eagle 6:53 (original by Abba)

Line up

Johnny Gioeli / Lead and Backing Vocals
Axel Rudi Pell / Lead and Rhythm Guitars
Ferdy Doernberg / Keyboards
Volker Krawczak / Bass
Bobby Rondinelli / Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ