Rise Against – Nowhere Generation

Facebookrssmail

Rise Against, in de late 00’s een van de grotere populaire rockbands. Met hun melodieuze punkrock maakte ze furore. Zeker in de VS is Rise Against vrijwel altijd een van de headliners op rock festivals. In Europa zitten ze daar net onder, maar ook hier zijn ze allesbehalve onbekende voor het grote publiek. Denk bijvoorbeeld maar aan hits als: ‘Satelite’, ‘Hero Of War’ en ‘Savior’. Nu kwam die band begin deze maand met hun nieuwe album ‘Nowhere Generation’.  

Het eerste album van Rise Against kwam zo’n 20 jaar geleden uit. Daarmee had Rise Against gelijk een goede start van hun carrière. Echter kwam het mega succes door de twee zeer succesvolle albums ‘The Sufferer & The Witness’ (2006) en ‘Appeal To Reason’ (2008). De zeer herkenbare stem van zanger Tim Mcllarth is één van de kenmerken van deze band. Na een woord te horen, weet je direct dat hij het is. Samen met basgitarist Joe Principe is hij vanaf het begin actief in de groep. Een jaar later kwam drummer Brandon Barnes bij de groep. De huidige bezetting wordt compleet gemaakt door Zach Blair, die zich aansloot in 2007.  

Verder staat Rise Against ook bekend door hun teksten. Deze zijn vaak politiek geëngageerd. Dat is op dit nieuwe ‘Nowhere Generation’ ook niet anders. Mede hierdoor blijft de band relevant.  

De titeltrack maakt vanaf moment een zeer goede indruk. Zeer sterke tekst: 

We are the nowhere generation
We are the kids that no one wants
We are a credible threat to the rules you set
A cause to be alarmed
We are not the names that we’ve been given
We speak a language you don’t know
We are the nowhere generation 

Mede door de manier van zingen maakt dit nummer indruk en is met recht een van de sterkste nummers op dit album. Al moet gezegd worden dat de akoestische versie, die ook is uitgebracht maar niet op het album staat, net wat meer die snaar raakt doordat een stripped down versie vaak wat meer focust op de tekst. Ook albumopener ‘The Numbers’ mag er zeker wezen. Dit start met klassiek stukje, waarna het overgaat in de typische klanken die we van de band kennen. Vanaf dat moment zit je gelijk goed in de plaat. Sterke opener.  

Rise Against hoeft eigenlijk al niet meer te bewijzen dat ze een groep van wereldniveau zijn. Toch geven ze met dit nieuwe ‘Nowhere Generation’ aan dat de tank allesbehalve leeg is. Een plaat vol energie, vol boosheid over hoe bepaalde dingen lopen in de wereld. Een plaat die we in deze tijd heel goed kunnen gebruiken. (82/100) (Loma Vista Recordings) 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ