Doug Woods and Colin Powell -Tales from the Edge of Yesterday

Facebookrssmail

Doug Woods en Colin Powell brengen bijna ieder jaar twee (instrumentale) albums uit. Deze keer duurde het langer, want hun vorige album ‘Cinematica’, kwam in augustus vorig jaar uit. Doug is een bekende uit de iOS/iPad muziekwereld en oprichter van ‘The Sound Testroom’  (te beluisteren op Bandcamp en You Tube). Colin werd door één van Doug’s demo’s geïnspireerd. Inmiddels werken de mannen al meer dan zes jaar samen. ‘Tales from the Edge of Yesterday’ is hun nieuwste digitale album. Dit is een eerbetoon aan de classic prog rock van eind jaren zestig- begin jaren zeventig. Natuurlijk hebben Doug en Colin er van alles aan toegevoegd.

‘And So It Begins’ heeft een rustige start, het geluid van een metalen klankinstrument en de toetsen zorgen voor de melodie. Het iets blikkerige geluid van een cimbaal zorgt voor het ritme. Als er meerdere ‘instrumenten’ bijkomen, wordt de sfeer bijna zomers. De wendingen vloeien in elkaar over, het geheel is goed verdeeld over de koptelefoon. Het gitaarspel komt soms een beetje in het gedrang door de overige instrumentale geluiden. Na een ruime rust volgt een klassiek georiënteerd stuk. Je hoor onder andere het geluid van somber bespeelde strijkinstrumenten, aangevuld met het lichtere geluid van onder andere blaasinstrumenten. Er volgen nog enkele rusten en veranderingen. In de percussie hoor je een variatie aan geluiden, waaronder woodblock en cimbalen. Orgelklanken en heerlijk gitaarspel mogen natuurlijk niet ontbreken tijdens dit mooie openingsnummer.  Delen van ‘Pathfinder’ neigen wat meer naar de synthesizer geluiden van begin jaren ’80. Het geluid van diverse toetsinstrumenten spelen (tot en met het leuke wegstervend eind)  de hoofdrol. In ‘Harvester of Time’ zijn orgelklanken, keyboard sound en percussie de hoofdingrediënten. Later komen daar pianoklanken bij, waarbij je op de achtergrond onder andere klassieke elementen hoort. Even klinkt de piano solo, dan worden er elektro geluidjes aan toe gevoegd. Ook dit nummer heeft een leuk einde. Het intro van ‘Keep the Light on’ is heel rustig, maar snel wordt het tempo van de elektronische klanken flink hoog. Het geluid van wat lijkt op een saxofoon wordt toegevoegd.  Allerlei wendingen vloeien in elkaar over, en ongemerkt zijn er soms best veel laagjes en details. Zoals het geluid van een fluit in het laatste stuk. Vlak voor het einde komt dit geluid goed naar voren.

Een epic mag op een album als dit natuurlijk niet ontbreken, en die hebben de mannen voor het laatst bewaard. ‘Tales from the Edge of Yesterday’ start met het geluid van snel bespeelde strijkinstrumenten. Dit wordt gemend met ‘fluitspel’, en enkele sprankelende piano/keyboard klanken. Bij iedere luisterbeurt hoor je steeds nieuwe details. Het bijzondere geluid van snel bespeelde  strijkinstrumenten blijft aanhouden, gevoelsmatig worden er maar een paar verschillende noten gespeeld. Dat is de basis, daarbuiten vloeien de wendingen in elkaar over. Na een rust heeft het geluid van strijkinstrumenten plaats gemaakt voor iets langzamere muziek. De muziek wordt nog rustiger, akoestisch gitaarspel wordt vermengd met ‘fluitspel’ en sferische muziek. Het minimalistische stukje, ongeveer in het midden, is gaaf.  Hoewel de muziek over het algemeen vrij kalm is, komt er best veel op je af. Richting het einde verslapt mijn aandacht een beetje. Met minimalistische muziek en toegevoegde geluiden eindigt de titeltrack mooi klein.

De nummers hebben nogal wat wendingen, en ongemerkt zijn er soms best veel laagjes. Er zijn stukjes waar het tempo wat hoger ligt, maar bombastisch is het nergens. Ritme en melodie vormen een goede harmonie. Soms weet je amper welk geluid waar vandaan komt, maar gitaar, keyboard en iOS muziek gaan hand in hand. ‘Tales from the Edge of Yesterday’ heeft volop onverwachte elementen maar is verrassend toegankelijk.

(79/100) (Eigen Beheer)

Tracklist

01.And So It Begins 09:56

02.Pathfinder 04:01

03.Harvester of Time 03:43

04.Keep the Light On 06:43

05.Tales from the Edge of Yesterday 17:55

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ