Prestige-Reveal the ravage

Facebookrssmail

Het blijft een wonderlijk fenomeen, bands welke herrijzen waar je al vele jaren niets meer van gehoord hebt, al gebiedt de eerlijkheid mij te zeggen, dat ik als groot thrashfan toch ook nog nooit van Prestige gehoord had. Het Finse Prestige is dus 1 van die redelijk vele fenomenen. Opgericht in Tampere in 1987, 3 albums worden uitgebracht, er wordt hoofdzakelijk in Scandinavië opgetreden, om daarna in 1992 roemloos van het strijdtoneel te verdwijnen. Nu is de stijl van de band ook niet de stijl welke in die jaren heel populair is, want de thrash wordt in die jaren al snel overvleugeld door met name grunge. Prestige komt weer bij elkaar in 2006, maar het duurt maar liefst 15 jaar voordat er nieuw werk uit komt, buiten het in 2007 uitgebrachte compilatie-album, nu dus in 2021 en dan met hun vierde album ‘Reveal the Ravage’. De lineup van de band is vanaf de oprichting tot begin 2020 dezelfde, maar dan stapt drummer Tero Karppinen op, hij wordt vervangen door Matti Johansson, de ex-drummer van Korpiklaani.

De thrash kun je omschrijven als vrij traditionele, geschoeid op voornamelijk Bay Area-leest, denk aan onder andere Exodus en Testament bij het gitaarwerk, met ook wel Duitse invloeden, maar wel een heel eigen geluid, daarbij veelvuldig gebruik makend van zogenaamde shout/riot tweede vocalen, de lead-vocalen zorgen ervoor dat de muziek geregeld op het scheidingsvlak met crossover zit.

Gestoken in een fraaie hoes, ontworpen door gitarist Yrlund, opent ‘Innocent’ het album zoals een thrashalbum hoort te openen, op hoge snelheid met een vette riff en een goede solo. Prestige raast zeker niet het hele door op verschroeiende snelheden, getemporiseerd wordt er geregeld op bijvoorbeeld de licht up-tempo nummers ‘Burn my eyes’, ‘You weep’ en ‘Prime time’, wat door het begin-en middenstuk en het melodieuze gitaarwerk zelfs iets semi-ballad-achtigs over zich heeft. Uitschieters zijn er in het al genoemde ‘Innocent’, ‘Exit’, een nummer wat rustig begint, omslaat in een heerlijk pompende thrasher boordevol afwisseling en ‘Self destruct’ wat een geweldig thrashnummer is met een fraaie riff, break en wat blastbeats . Een nummer wat een goed voorbeeld van de crossover-invloeden is,  is ‘In remains’ vanwege het gitaarwerk en de vocalen in het refrein.

Knap als je na een pauze van 30 jaar qua albums zo’n knaller uitbrengt, ondergetekende is in ieder geval zeer aangenaam verrast, het is dan ook te hopen dat Prestige zich live mag gaan etaleren in Europa. (88/100)(Massacre Records)

Tracklist

  1. Innocent
  2. Burn My Eyes
  3. Blessed Be
  4. Pick Your Poison
  5. Exit
  6. You Weep
  7. In Remains
  8. Ready ?
  9. Self Destruct
  10. Prime Time

Line up

Aku Kytola                                          –              Vocals & Bass

Ari Tapani Karppinen                     –              Guitars

Jan ‘Orkki” Yrlund                            –              Guitars

Matti ‘Matson’ Johansson           –              Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ