Night Ranger – ATBPO

Facebookrssmail

Night Ranger is een Amerikaanse Hard Rock band opgericht in 1979. Night Ranger’s succesvolste periode beleefden ze in de jaren ’80/’90. Hun eerste vijf albums zijn meer dan 10 miljoen keer over de toonbank gehangen in zijn totaliteit is Night Ranger goed voor meer dan 17 miljoen verkochte albums. We hebben hier dus te maken met een grote speler in het genre. In Europa is Night Ranger relatief onbekend gebleven maar in thuisland Amerika is hun populariteit immens. Met dank aan MTV dat in de jaren ’80 de clips van onder andere ‘Sister Christian’, ‘Don’t Tell Me You Love Me’, en ‘Sing Me Away’ eindeloos uitzond. Ook het meewerken aan film soundtracks werkte mee aan de naamsbekendheid van Night Ranger. Zo hebben ze onder andere de titelsong geschreven van de Michael J. Fox film ‘The Secret Of My Succes’. Het geheim van het succes van Night Ranger om maar in de film term te blijven is de mix van een aantrekkelijke frontman (zanger/bassist Jack Blades weet menig vrouwenhart sneller te laten kloppen) gecombineerd met het virtuoze gitaarspel van de gitaristen Brad Gillis en Jeff Watson. Jeff Watson bekend om zijn 8-vingerige tap-techniek verlaat Night Ranger om zich te richten op een solo-carrière. Zijn vervanger is Keri Kelli die ondertussen al jaren deel uitmaakt van Night Ranger. Brad Gillis is ook nog een tijdje gitarist van Ozzy Osbourne waar hij de ondankbare taak heeft de verongelukte Randy Rhoads te vervangen. Hij is te horen op het in 1982 uitgebrachte live-album’ Speak Of The Devil’. Een album met uitsluitend Black Sabbath nummers.

ATBPO (wat staat voor And The Band Played On) is het 13e album van Night Ranger. De titel And The Band Played On refereert aan het feit dat Night Ranger (en vele andere bands) gewoon door blijven gaan met het schrijven en maken van muziek ondanks dat alles nu op een laag pitje staat of stil ligt door het Covid-virus. Ook dit dertiende album bevat alle ingrediënten waaraan een Classic Hard Rock album aan moet voldoen. Geweldige (samen)zang (ook drummer Kelly Keagy staat vocaal zijn mannetje) en virtuoos gitaarwerk. Dit alles verpakt in goede nummers voorzien van een uitstekend geluid. Positieve uitschieter, opener ‘Coming For You’ dat het album furieus opent. Wat is een Classic Rock album zonder (Power)Ballad? ATBPO bevat er twee, te weten ‘Can’t Afford A Hero’ en ‘The Hardest Road’ waarvan ik de eerste iets sterker vind. Uitschieter in negatieve zin is ‘Dance’ met een schaamteloos gejat drum intro van Queen’s ‘We Will Rock You’. Ook de rest van het nummer is voor Night Ranger begrippen wat aan de magere kant.

Verzamelaars moeten opletten. Er zijn verschillende versies van het album verkrijgbaar. Sommige versies bevatten nog een bonus nummer, te weten ‘Savior’. (84/100) (Frontiers Music)

Tracklist

1 Coming For You (4:38)

2 Bring It All Home To Me (4:32)

3 Breakout (4:14)

4 Hard To Make It Easy (3:47)

5 Can’t Afford A Hero (4:54)

6 Cold As December (4:54)

7 Dance (4:07)

8 The Hardest Road (5:27)

9 Monkey (4:01)

10 A Lucky Man (3:49)

11 Tomorrow (4:53)

12 Savior (bonus track)

Line up

Jack Blades – Bass/Vocals

Kelly Keagy – Drums/Vocals

Brad Gillis – Guitars

Keri Kelli – Guitars

Eric Levy – Keyboards

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ