CD van de Week: Sloper – Pulverise

Facebookrssmail

Sloper is één van de weinige bands met twee drummers, dit zijn Cesar Zuiderwijk (Golden Earring) en Mario Goossens (Triggerfinger). Deze mannen waardeerden elkaars kunnen al jaren, daarom wilden ze samenwerken. Ze richtten, samen met de gitaristen Fabio Canini en Peter Shoulder (o.a. The Union) de rockband ‘Sloper’ op. Mario en de Britse zanger Peter speelden samen in de metalband ‘Winterville’. De Belg Fabio Canini heeft als  sessiemuzikant met veel bands opgetreden. Hun debuut CD ‘Pulverise’ zou vorig jaar eigenlijk uitkomen, maar door Covid werd dit uitgesteld naar 20 augustus jl.

Meteen tap ik met mijn voet mee op het heerlijke rock ‘n’roll ritme van ‘I’m Gonna Getcha’. Natuurlijk is het drumwerk goed, maar datzelfde geldt voor het gitaarspel. Ook de (gestapelde) zang is prima.  Op een geknutselde manier hoor je ineens een minimalistisch stukje en het geluid van een speeldoosje. Vlak voor het einde is er wat gelach te horen. De zang in ‘Struck By Lightning’ heeft af en toe een heerlijk licht ruw randje. De backing vocals klinken goed, maar de momenten waarop ze te horen zijn, is vrij voorspelbaar. Dit zal live gespeeld dit sfeer verhogend werken, en dat geldt ook voor de lichtere elementen ongeveer in het midden van de track.  De nummers blijven snel in je hoofd kleven. Wie dit viertal toevallig al live heeft gezien, weet dat ze het dak eraf spelen. De energie die ze op het podium hebben, komt op de cd minder tot uiting. Toch hebben de nummers wel degelijk een feel good effect. Er is aangenaam veel (donderend) drumwerk en lekker veel gitaar, zonder dat het over de top is. Helaas valt de geluidskwaliteit tegen, waardoor het met de koptelefoon minder fijn in het gehoor ligt. Dat is ook te horen in ‘Forbidden Shadows’. Mede door de herhalingen komen de leuke details en de hoge zang in de verdrukking. Het prima portie percussie vlak voor het einde komt vrij goed tot zijn recht. ‘Mind Meter’ heeft een bijzonder intro, dit gaat over in een heerlijk steady ritme. De (gestapelde) zang is zeer goed. Ook dit is een nummer dat live gespeeld een meerwaarde heeft. Op de cd komen sommige delen niet goed tot hun recht, want niet alles is goed uitgebalanceerd. Jammer, want dit is een gaaf nummer!

De titeltrack is als laatste bewaard. De muziek is poppy en de zang past hier prima bij. De korte rust en de wending erna verlopen vreemd. Het klinkt bijna alsof het ineens een andere track is, de poppy sound heeft plaats gemaakt voor rock. Door de terugkeer van de woordeloze zang en het ritme merk je wel dat het een geheel moet vormen. Pop en rock wisselen nog een paar keer, dat verloopt beter. De rock dooft uit, er komen pianoklanken bij. De manier waarop voelt onnatuurlijk aan, alsof er even twee nummers door elkaar klinken. Met het pianospel zelf is niks mis, alleen de manier waarop het toegevoegd is, is merkwaardig. Met deze pianoklanken eindigt ‘Pulverise’ op een ingetogen manier.  De nummers vragen erom om het volume flink open te draaien, maar dan valt het extra goed op dat de productie veel beter had gekund. Er zitten slordigheidjes in en het geluid is niet perfect. Het geluid had ik beter verwacht, zeker bij deze ervaren muzikanten. Ieder nummer heeft leuke details, en ze bevatten over het algemeen voldoende variaties in tempo en volume. Er zijn verrassende intro’s en outro’s, die live extra speciaal zullen worden. De komende maanden tourt Sloper in België en Nederland. Ook voor volgend jaar staan er al optredens gepland. Op hun website staan de data vermeld. (67/100) (Suburban Records)

Tracklist

01. I’m Gonna Getcha 3:30

02. Hang ‘Em High 3:17

03. Struck By Lightning 4:38       

04. Drive It In 2:55          

05. Black Widow 3:43    

06. Forbidden Shadows 5:15      

07. Mind Meter 04:00

08. Dance Monkey Dance 3:28  

09. Painting Open Windows 04:03           

10. Learn To Love 4        

11 The Thin Line 4:47    

12 My Affliction 2:33     

13. Pulverise 6:16     

Line up

Peter Shoulder (zang en gitaar)

Fabio Canini (gitaar)

Cesar Zuiderwijk (drums)

Mario Goossens  (drums)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ