Happy birthday Lita Ford

Facebookrssmail

Lita Rossana Ford werd geboren op 19 september 1958 in Londen. Lita Ford is een in Engeland geboren Amerikaanse solo zangeres en gitariste van de naar haar vernoemde band. Voordat ze onder haar eigen naam furore maakte, was ze de gitariste in The Runaways, naast Joan, die vooral bekend werd van Joan Jett and the Blackhearts. Haar daadwerkelijke naam is onbekend. Diverse bronnen meldden dat ze “Carmelita” zou heten, maar Lita zelf ontkent dit.

Op vierjarige leeftijd verhuisde Lita van Engeland naar Amerika, waar ze als 11 jarige begon met gitaar spelen. Haar grote voorbeeld op dat moment was Ritchie Blackmore. Op 16 jarige leeftijd wordt ze al doorgelaten na een auditie bij The Runaways, als sologitarist. Lita kan ook drummen, keyboard en basgitaar spelen.

Lita was pas 16 jaar toen ze gevraagd werd voor The Runaways, een rockband die volledig bestond uit vrouwen. In die band speelde ook Joan Jett, die solo ook een aantal hitparade successen haalde, onder begeleiding van Desmond Child. De band sleepte al snel een contract binnen en bracht in 1976 hun eerste album uit. De capaciteiten van Lita Ford als solo gitarist snoerde critici, die de band als een gimmick zagen, al snel de mond. Dat kon echter niet voorkomen dat de band in 1979 uit elkaar viel. De voornaamste reden die hiervoor genoemd wordt, is dat Joan Jett een combinatie van pop en punk voor ogen had, terwijl Ford en drummer Sandy West de kant van hardrock op wilde blijven gaan. The Runaways bracht vier studio-albums uit, in slechts vier jaar tijd.

Het duurde tot 1983 voordat Lita Ford een soloproject van de grond kreeg. Haar eerste album, ‘Out For Blood” (1983) was een commerciële teleurstelling. Met “Dancin’ OnThe Edge” (1984) bleef het grote succes weliswaar ook nog uit, maar wist ze zichzelf al beduidend veel beter in de kijker te spelen bij het hardrockpubliek en de media. Een deel van dit succes was te danken aan het feit dat Ford er minder moeite mee begon te krijgen haar sexappeal in de strijd te gooien, waardoor ze regelmatig schaars gekleed op posters verschijnt. Van dit album werd een aantal singles uitgebracht die haar haar eerste hitparadesuccessen brachten in diverse landen.

Het promoten van haar singles kostte dusdanig veel tijd, dat ze niet toekwam aan een nieuw album schrijven. Wel had ze nog ‘The Bride Wore Black’ opgenomen met Tony Iommi, maar die werd nooit uitgebracht. De reden hiervoor was volgens Lita dat haar toenmalige platenbaas geen brood zag in heavymetal. “The president was a country fan and he didn’t have a clue as what to do with me”. Pas in 1988 brengt ze het album ‘Lita’ uit. Ze was inmiddels toegetreden tot het management van Sharon Osbourne. Op dit album lijkt ze voor het eerst een compromis te sluiten tussen haar liefde voor echte hardrock en popmuziek. Ook schakelt ze de hulp van anderen in, waaronder Nikki Sixx (Mötley Crüe, waar ze het nummer ‘Falling In And Out Of Love’ mee schrijft. Het nummer ‘Close My Eyes Forever’ van dat album, dat ze zingt als duet met Sharon’s echtgenoot Ozzy Osbourne, zou haar grootste hit tot nu toe worden

RockMuZine feliciteert Lita Ford met haar verjaardag.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ