Candlebox – Wolves

Facebookrssmail

De band van zanger Kevin Martin uit Seattle komt nu met zijn zevende album sinds 1993. In dat jaar verscheen namelijk debuut ‘Candlebox’. Het album werd maar liefst vier keer platina in de USA en is vooral bekend van de hits ‘Far Behind’ en ‘You’. Opvolger ‘Lucy’ bereikte ook nog een gouden status. In 2000 besloten de bandleden uit elkaar te gaan. De herenigde oorspronkelijke bezetting bracht in 2008 het prima ‘Into the Sun’ uit. In 2010 nam Kevin Martin en gitarist Sean Hennesy een mooi album op met de band Live, zonder zanger Ed Kowalczyk natuurlijk, genaamd The Gracious Few. Waarna Kevin zijn Candlebox weer oppakte. De twee platen die hij daarna uitbracht waren van constante kwaliteit, boordevol melodieuze rock met een licht grunge-randje en altijd weer die herkenbare prachtige stem van Kevin Martin. En zowaar werd er enkele jaren terug in Europa getourd (o.a. Amsterdam en Graspop werden verblijdt met topoptredens). In de tussentijd verraste Martin ons ook met diverse samenwerkingsprojecten, onder andere in 2013 met één van mijn all time favorites, het prachtige ‘The Pride’ met onder andere Zakk Wylde. Check die maar eens uit op Youtube. 

Maar genoeg geschiedenis. Het gaat hier om nieuwste werkstuk ‘Wolves’. Het album lag al even op de plank, vanwege de bekende epidemie is hij uitgesteld totdat het album de verdiende live-ondersteuning kon krijgen. En het is weer een mooie geworden hoor. Niet al te ver afwijkend van het gebaande Candlebox-pad, staat deze ‘Wolves’ toch weer vol met catchy doch altijd melodieuze rocksongs, met hier en daar een randje blues.

Opener en single ‘All Down Hill From Here Now’ heeft een wat simplistische tekst over het leven in een rockband, maar de midtempo bluesstamper heeft een onweerstaanbare melodie die fijn in je kop blijft zitten. Kevin’s stem heeft nog niets aan kracht ingeboet en het nummer zit vol fijne soleerwerk. Terechte single dus. Het krachtige, doch niet al te verrassende ‘Let Me Down Easy’ heeft wat country-invloeden, maar de grunge overheerst hier toch. Het nummer is mede geschreven door Peter Cornell, Chris’ broer. Dan is de lange, doch wat commerciële ballad ‘Riptide’ een stuk mooier met zijn melodieuze zanglijnen en orkestrale begeleiding en die wel wat aan Train doet denken. Zeker in het refrein wordt het lekker zwaar aangezet, je ziet de zwaaiende aanstekers voor je. Oh nee, tegenwoordig zijn dat mobieltjes… Met ‘Sunshine’ blijven we in de rustigere regionen, een semi-ballad vol akoestische gitaren. Iets minder pakkend, maar heerlijk laid-back.

Tweede single ‘My Weakness’ is weer typisch uptempo Candlebox, wat poppy, maar met een onweerstaanbaar lekker refrein. Dertig jaar terug was dit een grote hit geworden, maar helaas zijn de tijden veranderd. Het lange ‘We’ opent met akoestische gitaren en een wat depri zingende Kevin, waarna het nummer zich tot een mooi opgebouwde, afwisselende, wat donkere midtempo ballad ontwikkelt, die naar het einde toe toch nog stevig rockt. ‘Nothing Left To Lose’ is een stuk heaviër en vooral de agressieve zang en prima solo vallen op, maar is verder geen hoogvlieger.

Het slot van het album herbergt in het radiovriendelijk en snelle ‘Lost Angeline’ een heerlijke Candlebox-kraker. Een feelgood-nummer als ‘Trip’ hebben we vaker gehoord, maar persoonlijk kan ik er niet genoeg horen. Terug naar de alternatieve rock in het ruige, wat eenvormige ‘Don’t Count Me Out’ en de bluesy vibes in afsluiter ‘Criminals’. Die laatste vat het album mooi samen. Een rustig intro, waarna Kevin alles er uit gooit in het heerlijke refrein. Drummer Robin Diaz mag in het lange outro nog even shinen middels een vracht heerlijke breaks.

Hoewel Kevin het enige oerlid is, heeft Candlebox met deze ‘Wolves’ toch weer een prima en heel erg herkenbaar album gemaakt hoor. Het rockt, is melodieus, is afwisselend, beklijft, klinkt als een klok en raakt waar nodig. Fijne constante kwaliteit dus van deze volhouders. Waarom de band in Europa zo ondergewaardeerd is, is me nooit duidelijk geworden. Misschien heeft men destijds te weinig opgetreden hier. Maar de liefhebbers van hoogstaande melodieuze rock weten hopelijk genoeg! (85/100)(Pavement Entertainment)

Tracklist

1. All Down Hill From Here Now
2. Let Me Down Easy
3. Riptide
4. Sunshine
5. My Weakness
6. We
7. Nothing Left to Lose
8. Lost Angeline
9. Trip
10. Don’t Count Me Out
11. Criminals

Line up

Kevin Martin – lead vocals
Brian Quinn – lead guitar
Island Styles – rhythm guitar
Adam Kury – bass, backing vocals
Robin Diaz – drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ