CD van de Week: Jeff Scott Soto – The Duets Collection – Volume 1

Facebookrssmail

Nadat Yngwie Malmsteen eind 1983 tot twee keer toe ontslagen werd bij Alcatrazz (de eerste keer had hij het niet begrepen) besloot het Zweedse snarenwonder een solocarrière te beginnen. Hij was toen 21 jaar en had al een ego dat ver boven hem uit steeg. Z’n gitaarkwaliteiten trouwens ook. Verwachtingen waren hoog gespannen en in november 1984 kwam Yngwie’s eerste soloalbum ‘Rising Force”uit. Lovende kritieken, niets teveel beloofd. Twee nummers werden voorzien van zang door de 19 jarige Jeff Scott Soto, een nieuweling aan het vocalistenfront. Meteen was duidelijk dat dit een zanger van formaat  ging worden, getuige de hoge uithalen en krachtige hardrockstem met een bereik van een paar octaven.

Na twee albums is het gedaan bij Malmsteen en JSS moet op zoek naar een nieuwe band. Iets waar hij noodgedwongen bedreven in wordt en inmiddels is de lijst lang, heel lang. Behalve solowerk zingt hij bij o.a. Talisman, Axel Rudi Pell, Journey, Soul Sirkus en talloze andere projecten. Grote indruk maakte JSS op mij tijdens een Journey concert waar hij moeiteloos in de grote schoenen van Steve Perry ging staan. Nóg grotere indruk maakt hij tegenwoordig als zanger van Sons of Apollo, waarmee hij twee top progmetalalbums heeft gemaakt. Live bokst hij met veel succes op tegen de geluidsmuur van Apollo’s vier andere zonen. Dit bewees hij tijdens het indoor festival Progpower Europe 2019 te Baarlo (Limburg) waar de heren de terechte hoofdact waren.  

Optreden is Soto’s lust en leven, abrupt stil gezet door de wereldwijde pandemie. Tijd genoeg voor een studioalbum dus. Idee en lang gekoesterde wens is een plaat met nummers uit z’n hele muzikale verleden, opnieuw ingespeeld door bevriende muzikanten. Op elk nummer heeft Soto een gastzanger als begeleiding. Dat verklaart meteen de titel van de plaat: ‘The Duets Collection Vol. 1’. Resultaat is een prima, afwisselend hardrockalbum dat van start gaat met het uptempo “Livin’ the life”. Flitsend gitaarwerk maakt dit tot de perfecte opener. Melodieuze rock volgt in “Don’t let it end” en “Mysterious”. Daarna “Believe in me”, een nummer dat niet zou misstaan op Journey’s album ‘Raised on radio’, zeker qua stem lijkt het als twee druppels water op Steve Perry. Zo ook in “Coming home”, oud nummer van Soul Sirkus, een project dat JSS ooit had met Journey gitarist Neal Schon.

Commerciele sappelaar a la Bon Jovi “I’ll be waiting” is de domper van het album. Volstrekt overbodig. Snel skippen naar track 7 dat veel Van Halen invloeden heeft. De laatste drie nummers zijn in Whitesnake-stijl en sluiten het album waardig af. Conclusie: de gastzangers passen perfect in het geheel, waarvoor ik voor het beluisteren de nodige twijfels had.

Jeff Scott Soto levert op deze manier een tribute album voor zichzelf af. Keus uit 35 jaar muzikaal verleden in een notedop. Mooi gedaan, maar er had best een Sons of Apollo track op de plaat gemogen om het vrij gepolijste album wat heavier en progmetal-achtig te laten klinken. Het zij hem vergeven, wellicht bewaart JSS dit voor “The Duets collection vol.2”.
Hopelijk kan Soto binnenkort weer live laten horen dat hij tot de grote rockzangers van de laatste decennia hoort, met wat voor band dan ook….. (78/100) (Frontiers Music s.r.l.)

Tracklist:

1. Livin’ The Life (ROCK STAR) with Erik Martensson (Eclipse/W.E.T.)
2. Don’t Let It End (YNGWIE MALMSTEEN) – with Dino Jelusick (Animal Drive)
3. Mysterious (TALISMAN) – with Eric Martin (Mr. Big)
4. Believe in Me (JSS) – with Nathan James (Inglorious)
5. Coming Home (SOUL SIRKUS) – with Deen Castronovo (Revolution Saints, Journey)
6. I’ll Be Waiting (TALISMAN) – with Alirio Netto (Shaman, Queen Extravaganza)
7. Callin’ All Girls (EYES) – with Russell Allen (Symphony X, Allen/Lande)
8. Colour My XTC (TALISMAN) – with Renan Zonta (Electric Mob)
9. Warrior (AXEL RUDI PELL) – with Johnny Gioeli (Hardline, Axel Rudi Pell)
10. Holding On (JSS) – with BJ (SOTO, Spektra)
11. Again 2 B Found (HUMANIMAL) – with Mats Leven (Candlemass)

LINE-UP:

Jeff Scott Soto – Vocals and Keys
Edu Cominato – Drums
Tony Dickinson – Bass
Jorge Salan – Guitars
Howie Simon – Guitars
Leo Mancin – Guitars

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ