Happy birthday Rick Parfitt (R.I.P)

Facebookrssmail

Rick Parfitt werd geboren in Woking op 12 oktober 1948 en is bekend als zanger en slaggitarist van de Britse rockband Status Quo. Rick ontmoette Francis Rossi in 1965 in Butlin’s Minehead, toen Rick speelde als Ricky Harrison in een trio genaamd The Highlights. Francis speelde met the Spectres (de voorloper van Status Quo) en Rick was zo onder de indruk dat hij zich in 1967 bij Francis Rossi, Alan Lancaster, Roy Lines, en John Coghlan voegde om zo Status Quo te vormen. Rick bleef bij Status Quo, net als Francis, maar andere bandleden gingen weg. Rick schreef vele hits, soms met Andrew Bown, en/of Bob Young, als ‘Whatever you want’, ‘Again and again’ en ‘Rain’. Hij heeft ook een soloalbum opgenomen in 1985 maar dat is nooit verschenen.

Status Quo begon in de vroege jaren zestig als de beatgroep The Spectres en veranderde de naam naar Traffic, Traffic Jam om uiteindelijk uit te komen bij Status Quo. Na een korte psychedelische periode met enkele grote hits, zoals ‘Pictures of Matchstick Men’, ‘Black Veils of Melancholy’ en ‘Ice in the Sun’, veranderde Quo van stijl met het album ‘Ma Kelly’s Greasy Spoon’. Geleidelijk werd met de albums ‘Piledriver’ en ‘Hello!’ begin jaren zeventig een breed publiek bereikt. De band ontwikkelde een eigen kenmerkende stijl van weinig akkoorden, makkelijke teksten en een stevig ritme. De band had wereldwijd grote hits met onder andere ‘Mean Girl’, ‘Paper Plane’, ‘Caroline’, ‘Down Down’, ‘Break the Rules’, ‘Whatever You Want’, ‘Rockin’ All Over the World’, ‘The Wanderer’ en ‘In the Army Now’, maar brak nooit door in de VS. De grootste hit had de band in 1975 met de liveversie van ‘Roll over lay down’, van het album ‘Hello!’ (1973).

Rick Parfitt werd op 22 december 2016 vanwege complicaties omtrent een schouderkwaal opgenomen in een ziekenhuis in het Spaanse Marbella. Hij overleed twee dagen later aan de gevolgen van een infectie en is inmiddels samen met zijn oude bandmaatje Alan Lancaster.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ