Force Of Progress – R3Design

Facebookrssmail

Als je naar de cover van R3Design (ReDesign) kijkt, lijkt het meer op een cd ROM dan op een muziek CD. Maar prog lovers weten dat Force Of Progress een Duits prog rock/metal project is. De drie bandleden spelen allemaal een aantal toetsinstrumenten. Bovendien spelen Chris Grundmann en Markus Roth ook (bas)gitaar. R3Design is hun derde (instrumentale) album.

‘Ultra Conservation’ heeft een uptempo start met veel toetsenwerk. Ondanks de soms elektronische klank van de toetsen is het hoofdzakelijk metal gerelateerd. Met vlagen is het een beetje hectisch, dit nummer symboliseert eigenlijk de overgang van ‘A secret place’ (hun vorige album) naar R3Design. Tussen de uptempo delen zijn enkele rustigere stukjes ingelast, het geluid hiervan is niet altijd helder. Ook het geluid van de cimbalen in de up tempo stukken had beter gekund. Het einde is van dit openingsnummer is mooi strak. De start van ‘Viral Signs I – Ambassador Of Light’ is sferisch. Het akoestische gitaarspel vormt een mooie melange met de verschillende klanken van de keyboards. Dan gaat muziek richting metal, dit wordt afgewisseld dan wel vermengd met pianoklanken. De drums zijn mooi vol van klank maar cimbalen klinken te blikkerig. Het geluid van een tikkende wekker komt, net als de woordeloze koorzang, een paar keer terug. Weer zijn er sprankelende pianoklanken tussen de metal ingeweven. Het metal gehalte van (bas)gitaar vormt een prima melange met de hoge tonen van de toetsen. Ook nu is er een goede opbouw naar het eind.

In ‘Viral Signs II – Incident 3030’ hoor je onder andere: de 70’s sound van het orgel, een beetje zang en het toegevoegde geluid van sirenes. Dan is er passende onrust in de muziek. Er zijn diverse twists and turns, de hoge tonen in de muziek benaderen soms het geluid van violen. In een ingetogen deel haalt de ‘toegevoegde ruis’ te veel aandacht weg van het prachtige gitaarspel. Een poosje later is de balans weer terug. Weer volgen wendingen elkaar in hoog tempo op. Zo zijn er strak gespeeld stukken, afgewisseld met up tempo- en langzaam gespeelde delen. Kortom, dit is een goede epic.

Redesign gaat over het verliezen van een geliefde/geliefd persoon. Vanaf de drukke tijden (eerste deel), naar de impact van rouw, en vervolgens het weer opbouwen van en nieuw leven. Deze titeltrack start met elektronische geluidjes. Met vlagen klinken de toetsen lekker proggy. In het vrij uitgebreide meeslepende deel klinken de cimbalen een stuk natuurlijker. Voor de laatste minuutjes gaan tempo en volume omhoog. Dan eindigt dit laatste nummer (als enige) in met fade out. Dit einde hóórt hier gewoon bij.

Hoewel het geluid van de cimbalen niet altijd helder en warm is, is het drumwerk van Dennis Degen een echte aanwinst. De nummers zijn met zorg opgebouwd en ieder nummer eindigt mooi. Er zijn talloze details, bijvoorbeeld subtiel toegevoegde koorzang. Sommige details hoor je pas na een paar keer luisteren, en dat is één van de mooie dingen van prog. Op ‘R3Design’ hoor je niet alleen heel veel verschillende toetsen, met al zijn verschillende klanken. Maar er zijn ook aangenaam veel (gave) gitaar solo’s. De melange tussen toetsen en snaren is over het algemeen goed. (76/100) (Progressive Promotion Records)

Tracklist:

01. Ultra Conservation (5:52)

02. Viral Signs I – Ambassador Of Light (10:29)

03. Next (7:07)

04. Viral Signs II – Incident 3030 (16:03)

05. Lady Lake (4:33)

06. Redesign (6:18)

Line up:

Hanspeter Hess – Keyboards, synths

Chris Grundmann – Keyboard, synths, bass, guitar

Markus Roth – Keyboards, synths, guitar, bass

Guests:

Dennis Degen – Drums

Sebastian Schleicher – Bass, Guitars

Achim Wierschem – Guitar

Stefan Huth – Touch Guitar

Markus Schley – Monk Choir

Claus Flittiger – Guitar solo

Torsten Praest – Guitar solo

Amadeusz Sektas – Guitar solo

Julian Küster – Guitar solo

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ