Redstacks – Revival of the fittest

Facebookrssmail

“Heropleving van de sterksten!” Een knipoog naar de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw. Het tijdperk met podia vol Marshalls, Fender- en Gibson gitaren, Hammond orgels, drums en powervocals. Het tijdperk van de hardrock en de daaruit voortvloeiende stromingen en stijlcombinaties. Deep Purple, Led Zeppelin en Black Sabbath zijn de ‘Grote Drie’ die talloze andere bands inspireerden. Tot op de dag van vandaag…..

Dit geldt ook voor de Nederlandse hardrockband Redstacks. Opgericht in 2018 door de heren Jeffrey Revet en Jouke Westerhof, die elkaar leren kennen op het conservatorium te Enschede. Beiden geboren in de late jaren ’80, maar met een voorliefde voor de rockmuziek van voor hun geboortejaren. Soort zoekt soort en al tijdens hun muzikale opleiding schrijven ze samen rocknummers voor een schoolproject onder de noemer Vivid Circus.
Na hun studie reist Revet met Stream of Passion (Arjen Lucassen) de wereld rond en Westerhof is een veelgevraagd sessiemuzikant. Ze blijven bevriend en als de agenda het toelaat spelen ze in de Queen Forever tributeband. Hieruit vloeit de oprichting van Redstacks voort. Instrumentale demo’s worden geschreven en hieruit ontstaan complete nummers, mogelijk gemaakt  door deelname van diverse rockartiesten. Maar liefst 7 zangers worden opgetrommeld om de nummers zo perfect mogelijk te laten klinken. Pakkende riffs en powerakkoorden vormen het fundament onder de tracks, waarin gitaar- en orgelsolo’s elkaar afwisselen. Geheel in classic rock sfeer, geproduceerd naar moderne maatstaven.

Het debuutalbum krijgt als titel “Revival of de fittest” en daarmee is de term “heropleving van de sterksten” verklaard. De nummers zijn op de achtergrond doordrenkt met het Hammondorgel-spel van Revet volgens heuse Jon Lord en Ken Hensley traditie. Westerhof speelt een gitaarstijl die invloeden van Doug Aldrich, Reb Beach, Dario Mollo en Ritchie Blackmore laat horen. 11 tracks die klokken tussen 3 en ruim 6 minuten neigen iets meer naar de jaren ’80 dan de langere, veelal geïmproviseerde nummers uit de ‘70s. En natuurlijk hoort zang met hoge uithalen bij dit soort muziek. Alle deelnemende zangers slagen hier met vlag en wimpel voor. Openingstrack ‘Overture 1848’ bevat alle ingrediënten van classic rock in een modern jasje. De hedendaagse Whitesnake hoor je in enkele stukken terug en ook Dario Mollo’s projecten Voodoo Hill en The Cage lijken als voorbeeld te hebben gediend voor “Revival of the fittest”.  Uptempo en slepende songs wisselen elkaar af. Hoogtepunten zijn, behalve de opener, rocker ‘Minds eye’ en vooral ballad ‘Vortex’ met schitterend gitaarspel volgens de beste Blackmore traditie. De poppy hardrock in ‘Dystopia now’ valt enigszins uit de toon, maar het orgelspel maakt veel goed.  

Al met al is Redstacks met dit album een uitstekende Nederlandse 2022 opleving van de “old school” hardrock, bestemd voor liefhebbers die deze periode uit de muziekgeschiedenis hoog in het vaandel hebben staan. In 2014 zei Gene Simmons: “Rock is dead!” Daarmee bedoelde hij dat de helden van weleer geen opvolgers meer hebben die meer zijn dan eendagsvliegen, uitgebuit door de platenmaatschappijen. Redstacks bewijst met “Revival of the fittest” het tegendeel en hopelijk duurt de droom van de band langer dan slechts één plaat! (80/100) ( Pure Steel Records) 

TRACKLIST:

1. Overture 1848
2. Oceans
3. Jealousy
4. Dreamworld Junkie
5. Mercy
6. Cold
7. Mind’s Eye
8. Dystopia Now
9. Money
10. Vortex
11. Angels in Crime

Line-up:

Drums: Tim Beudel (Queen Forever, Woodstock The Story)
Bas: Rob van der Loo (op de plaat) en Marcel Berveling (live)
Toetsen: Jeffrey Revet (Stream of Passion, Queen Forever)
Gitaar: Jouke Westerhof (Queen The Music)

Zang:
Jan Willem Ketelaers (Ayreon, Knight Area, Robby Valentine)
Paul Adrian Villarreal (Sun Caged)
Martin van der Starre (The Analogues)
Nick Holleman (Powerized, Vicious Rumors, Trance)
Timothy Drake (Queen Forever)
Laura Guldemond (Burning Witches)
Thomas Meeuwis (Go! Go!! Durango!!!, Woodstock the Story)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ