Behemoth – In Absentia Dei 

Facebookrssmail

De Poolse band Behemoth behoeft geen introductie bij de fan van extreme Metal. Samen met Graveland en Vader is Behemoth de belangrijkste exponent van de Poolse extreme Metal. In het begin speelt Behemoth klassieke Black Metal met heidense teksten maar later gaat de band over op occulte teksten geschreven door leadgitarist en zanger Adam ‘Nergal’ Darski. Deze overgang gaat ook gepaard met een verhoging in muzikale vaardigheden waardoor Behemoth de Blackmetalscene ontstijgt en zowaar wat commercieel succes boekt.

De overstap van klassieke Black Metal naar brute technische Death Metal met Oosterse invloeden a la Nile wordt ingezet op het album ‘Demigod’ wat in 2004 wordt uitgebracht. Zoals iedere muzikale koerswijziging verlies je als band zijnde fans die dit als ‘verraad’ zien maar ook boor je (meestal een groter aantal) nieuwe aanhangers aan. Ik raad iedereen aan om de DVD/Blu-Ray aan te schaffen aangezien Behemoth alles uit de kast heeft gehaald om de ijzersterke nummers visueel te ondersteunen.

Toen de Coronapandemie begon konden bands niet optreden. Veel bands gingen optredens streamen waardoor je als fan zijnde toch nog enigszins een soort van concertbeleving kon beleven. Behemoth was één van de eerste bands die hier mee begon en nam een bijna 2 uur durende ‘Best Of’ Live show op onder de naam ‘In Absentia Dei’ wat in het latijn betekent ‘in de afwezigheid van God’. Zeer toepasselijk aangezien het optreden werd opgenomen in een verlaten kerk in Polen die al meer dan 100 jaar leeg staat. Het blijft vreemd om een live concert te zien met totaal geen publiek maar de beelden maken veel goed.

Voor dit optreden heeft Behemoth gebruik gemaakt van de diensten van gitarist Patryk Dominik ‘Seth’ Sztyber die echter geen vast bandlid is. Tot zover de achtergrondinformatie van dit indrukwekkende document. Alle stadia van de band passeren de revue. De albums ‘Demigod’ en ‘The Satanist’ zijn allebei met 3 nummers vertegenwoordigd en hierdoor het meest prominent aanwezig. Maar ook bijvoorbeeld het in 1998 uitgebrachte ‘Pandemonic Incantations’ is met 2 nummers vertegenwoordigd. Een punt geven voor Best Of en Live albums doe ik nooit maar iedere liefhebber van extreme Metal moet ‘In Absentia Dei’ verplicht aanschaffen. (Nuclear Blast Records)

Track List:

Act l
1 Evoe (6:07)
2 Wolves Ov Siberia (2:55)
3 Prometherion (3:30)
4 From The Pagan Vastlands (3:25)

Act ll
5 Blow Your Trumpets Gabriel (5:36)
6 Antichristian Phenomenon (5:28)
7 Conquer All (4:15)
8 Lucifer (8:50)

Act lll
9 Ora Pro Nobis Lucifer (7:50)
10 Satan’s Sword (l Have Become) (6:08)
11 Ov Fire And The Void (5:21)
12 Chwala Mordercom Wojciecha (4:48)
13 As Above So Below (6:16)
14 Slaves Shall Serve (3:33)
15 Chant For Eztakon 2000 E.V. (5:38)

Act lV
16 Sculpting The Throne Ov Seth (6:56)
17 Bartzabel (5:03)
18 Decade Ov Therion (3:22)
19 O Father O Satan O Sun! (10:43)

Line up

Adam ‘Nergal’ Darski – leadguitar/vocals
Tomasz ‘Orion’ Wroblewski – Bass
Zbigniew Robert ‘Inferno’ Promiński – Drums

https://music.youtube.com/watch?v=4hdXYw1Qj9A

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ