Axel Rudy Pell – XXX Anniversary Live

Facebookrssmail

De Duitse 59-jarige Ritchie Blackmore volgeling Axel Rudy Pell komt halverwege dit jaar (release 7 juli 2019) met zijn alweer vijfde live album, de live-dvd’s nog niet eens meegerekend. Dit keer is zijn 30-jarige solocarrière jubileum de aanleiding. Zijn eerste soloplaat ‘Wild Obsession’ kwam inderdaad uit in 1989. Voegt dit album dan nog iets toe aan dit omvangrijke live-oeuvre? Daar kom ik later op.

Eerst een korte introductie voor degenen die Herr Pell nog niet kennen. De goede man startte zijn muzikale loopbaan in 1981 (!) bij het Duitse Steeler (niet te verwarren met de Amerikaanse Steeler, waar die andere Blackmore-fan, Yngwie Malmsteen, ooit één cd de boel vol  soleerde). Met Steeler maakte Axel in acht jaar tijd vier albums. Vanaf 1989 heeft hij trouw iedere twee jaar, tot nu toe maar liefst achttien solo studio-albums uitgepoept. Deutsche Gründlichkeit kan hem niet ontzegd worden. Kwalitatief zijn zijn platen overigens altijd oké en met medewerking van prima muzikanten als een Jeff Scott Soto, Rob Rock of Mike Terrana. En tegenwoordig met bekendste bandleden: Bobby Rondinelli op drums (o.a. Rainbow, Black Sabbath, Riot en Doro) en Johnny Gioeli (o.a. Hardline, dat ooit als Neal Schon-project startte). Deze Amerikaanse zanger staat overigens al een kleine 20 jaar achter Pells’ microfoon, een blijvertje.

Nu dus wéér een live-plaat. Een ouderwetse dubbelaar nog wel. Pell was blijkbaar tevreden over zijn laatste cd ‘Knights Call’, want van de zestien nummers komen er maar liefst vijf van dit werkstuk. Het gebodene is een aardig visitekaartje voor de classic rockfan die eens kennis wil maken met deze op Rainbow (ten tijde van Dio) en Deep Purple-leest geschoeide rock. Want deze prima geproduceerde plaat wordt volgespeeld door een lekker rockende band, waarin de altijd melodieuze, doch ook weer niet al te aanwezige gitaarsolo’s, de trekker zijn. Het Budapest publiek is lekker enthousiast, wat zeker bijdraagt aan de sfeer. Voor de ietwat simplistische teksten (‘Long Live Rock’, ‘Rock the Nation’) hoef je hem niet te kopen overigens. Ook niet voor de cliché podiumpraatjes van Gioeli; hoe spontaan is het als je meerdere keren “My brother from a German mother” uitkraamt? Maar de New Yorker heeft voor deze muziek nog altijd een prima, lekker rauwe stem.

In de ballad ‘Oceans of Time’ mag hij zijn hele ziel en zaligheid in de strijd gooien. Mooie song met lekker Blackmoriaans gitaarwerk. Met ‘Truth and Lies’ komt er nog een lekker puntig instrumentaaltje voorbij, waarin Pell lekker los gaat op zijn Stratocaster. Wat minder geslaagd is, is de keuze om het optreden integraal op cd te zetten, dus incl. de ellenlange jaren tachtig drum- en keyboardsolo’s. Tijdens een concert een mooi bierhaalmoment, in je huiskamer een lange zit.

Maar goed, eigenlijk luisteren alle nummers best lekker weg, al heeft de wat oudere rocker alles al eerder én beter gehoord. Jammer ook dat maar liefst zes nummers ook al op zijn vorige live dubbelaar ‘Live on Fire’ stonden. Maar voor alle Axel Rudi Pell fans, die gezien zijn tourschema overigens met name in Duitstalige landen wonen, is het wederom een lekker live album en fijne opvulling tot het ongetwijfeld binnenkort uitkomende volgende studio album .
(75/100 – SPV/ Steamhammer)

TRACKLIST: XXX Anniversary

1. The Medieval Overture (Intro) – 1:48
2. The Wild And The Young – 4:41
3. Wildest Dreams – 6:12
4. Fool Fool – 5:10
5. Oceans Of Time – 5:47
6. Only The Strong Will Survive – 6:15
7. Mystica (incl. Drum Solo) – 14:24
8. Long Live Rock – 6:31
9. Game Of Sins / Tower Of Babylon (incl. keyboard Solo) – 16:07
10. The Line – 9:12
11. Warrior – 4:44
12. Edge Of The World (incl. Band Introduction) – 6.53
13. Truth And Lies – 2:29
14. Carousel – 5:10
15. The Masquerade Ball / Casbah – 8:24
16. Rock The Nation – 6:37

LINE-UP: Axel Rudy Pell

Johnny Gioeli – Lead and Backing Vocals
Axel Rudi Pell – Lead, Rhythm and Acoustic Guitars
Ferdy Doernberg – Keyboards
Volker Krawczak – Bass
Bobby Rondinelli – Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ