Ghosts of Sunset – No Saints in the City

Facebookrssmail

Deze zonsonderganggeesten blijken twee heren te zijn: singer-songwriter John Merchant en drummer/multi-instrumentalist Todd Lang, aangevuld met een lading gastartiesten. John en Todd hebben als doel om het jaren tachtig hairmetal-genre nieuw leven in te blazen. Wat ze vorig jaar al deden op de EP ‘Headed West’, wordt op dit album dunnetjes overgedaan. Verwacht dus blije nummers volop hooks en met uitbundige gezongen catchy refreintjes. Voer voor de nostalgische rockfans zou je denken. In deze zware tijden van een oorlog in Europa is dit wellicht ook de juiste muzikale tegenhanger. Mits het kwalitatief goed is natuurlijk. De liedjes zitten in ieder geval gelikt in elkaar. De raakvlakken met jaren tachtig helden als Poison, Bon Jovi, Kix, Enuff Z Nuff, Ratt etc. liggen er duimendik bovenop. De productie is echter wat dunnetjes, dat deden ze in die tijd toch beter. De producer blijkt een zekere Adam Hamilton, bekend van L.A. Guns en David Hasselhoff, niet echt een zwaargewicht dus. Maar het geluid volstaat voor deze feelgood liedjes.

Opener ‘Tonight’ is lekker uptempo, wat simpel en heeft een punkrock sfeertje. De titelsong ‘No Saints In The City’ is een terechte single, want het kamerbrede meezingrefrein had uit de Desmond Child/ Bon Jovi koker kunnen komen. Inclusief het gedateerde keyboardje. Het nummer blijft nog uren door je kop spoken. Klikt de YouTube-link hieronder maar aan. Een jaar of 35 geleden was dit een vette hit geweest. Met afstand de fijnste track op het album. ‘Look Me Up (If You Come Down)’ opent met een erg herkenbare doch lekkere gitaarriff, maar de zang is tijdens het refrein niet helemaal toonvast. Zoals het hoort, volgt er dan een echte rockballad met ‘If You’re Not Coming Back’. Een beetje zeikerig nummer helaas, denk aan Poison, waarin de zang van Merchant ook weer niet erg lekker uit de verf komt. Terug naar de meezingmodus in het aanstekelijke ‘Queen of Used to Be’.

De tweede helft van de nummers afzonderlijk bespreken heeft weinig zin, daarvoor gebeurt er te weinig opvallends. Al dacht ik even dat Jon Bon Jovi de ballad ‘Love Ain’t Enough’ in had gezongen, het lijkt wel een cover. De adoratie gaat ver blijkbaar. In het prima en afwisselende ‘Bastards of the Bowery’ is het sleaze rock wat de klok slaat. Waarna het zeurderige ‘Puzzled Heart’ de vocale beperkingen weer blootlegt. Afsluiter ‘Something to Believe’ is wederom een ballad, gedragen door piano deze keer, met een dikke knipoog naar Brad Michaels (Poison).

Tsja, wat moeten we met deze nostalgie-trip? Voer voor de vroeger-was-alles-beter-rockfan, die zal smullen van de sound en refreintjes die na één keer al blijven hangen. Wat mij betreft werd dit in ieder geval vroeger ècht beter gedaan, dus de drang om deze ‘Ghosts of Sunsets’ te draaien terwijl ik de toppers uit het genre in de kast heb staan, is er nauwelijks. Daarvoor is het gebodene net wat te middelmatig, hoe leuk een aantal nummers ook is. (73/100) (Golden Robot Records)

Line up

John Merchant
Todd Long

Track list

1. Tonight
2. No Saints In The City   
3. Look Me Up (If You Come Down)
4. If You’re Not Coming Back
5. Queen Of Used To Be
6. Love Ain’t Enough
7. Bastards Of The Bowery
8. Puzzled Heart
9. Tonight You’re OK
10. Us Against Them
11. Something To Believe

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ