Electric Mud – The Inner World Outside

Facebookrssmail

Electric Mud is een Duits prog art project, dat instrumentale albums maakt.
De band bestaat uit Hagen Bretschneider en de multi-instrumentalist Nico Walser
Ook aan hun vijfde album, ‘The Inner World Outside’ doen een aantal gastmuzikanten mee. Dit zijn onder andere de componisten/toetsenisten Timo Aspelmeier (tevens drummer) en David Marlow, die voor de orkestrale programmering zorgt en een deel van de percussie gespeeld heeft.

‘Exploring the great wide nothing’ begint heel zacht, de muziekinstrumenten smelten samen. De sfeer blijft dromerig, maar het volume neemt langzaam toe. Als het volume wat afgenomen is, komt het geluid van de strijkinstrumenten naar voren. Deze openingstrack loopt over naar ‘The fear within’. Het ruisende geluid (van de regen) klinkt samen met muziek die de sfeerbeleving geeft van een didgeridoo. De mysterieuze muziek loopt mooi heen en weer over de koptelefoon. De ene keer is de muziek meer op de voorgrond, de andere keer zijn het de mysterieuze geluiden. Ongemerkt zijn er soms best veel laagjes. Bovendien zijn er ook diverse details, zoals een paar klanken van een akoestische gitaar. Sommige details hoor je pas na een paar keer luisteren. De woordeloze koorzang past mooi in het geheel, maar had iets grootser mogen klinken.

Als het geluid van het intro van ‘Around the mind in 80 lies’ iets voller/warmer was geweest, had dit echt filmische allure gehad. De gave bastonen vormen een mooie combinatie met de hogere tonen die verschillend van klank zijn. Onverwacht klinkt er akoestisch gitaarspel. Door de grote veranderingen lijkt of deze track meerdere hoofdstukken heeft. Ook nu zijn er weer allerlei geluidseffecten en orkestrale toevoegingen. Het geluid van de cimbalen is wat dof, maar het elektrisch gitaarspel is mooi. De transitie naar de strijkinstrumenten (bespeeld door Judith Retzlik) is bijzonder. Doordat er weinig toegevoegde geluiden zijn, komt het prima tot zijn recht. Het einde van dit nummer en de overgang naar ‘Those who leave the world behind’ is apart, maar toch boeiend. Na een melancholisch begin verloopt de wending naar een vrolijker stuk wat rommelig. De wendingen die volgen zijn ook bijzonder, maar verlopen goed.

Vooral het eerste deel van ‘Guardians of the weather machine’ is zo experimenteel dat je bijna niet kunt omschrijven wat je hoort. De bijzondere melanges en details hoor je ook in de tracks die volgen. Het aantal laagjes in de muziek varieert, net als het tempo. Soms lijken de ritmes tegen elkaar in te gaan. Er is veel verschil in toonhoogte van de instrumenten. Niet alleen op verschillende momenten, maar soms ook op hetzelfde tijdstip. Hetzelfde geldt voor de volumeverschillen, toch is het bijna altijd in balans. Eén van de dingen die niet helemaal in balans zijn, zijn de hoge keyboardklanken in ‘Descent into the forsaken valley’, deze zijn wat te luid. Tot slot ‘Moving on’ een rustige korte track met verschillende laagjes pianoklanken.

In de tracks hoor je soms op hetzelfde moment het ene instrument/programming dat helder van geluid is, en een ander deel is wat doffer of flets. Deze verschillen in klankkwaliteit zitten er ook in de instrumenten zelf, maar dan op andere tijdstippen, zoals het geluid van de cimbalen. ‘The Inner World Outside’ is een album dat zeker moet groeien, want je hoort steeds weer nieuwe dingen. Er zijn diverse invloeden zoals een vleugje jazz en een snufje Aziatische elementen. Samen met allerlei geheimzinnige geluiden en mysterieuze effecten is dit een bijzondere melange geworden. Dit (art rock) album komt het beste tot zijn recht als je met de koptelefoon luistert. (81/100) (Eigen Beheer).

Track list

  1. Exploring the great wide nothing 03:56
  2. The fear within 07:20
  3. Around the mind in 80 lies 07:13
  4. Those who leave the world behind 03:52
  5. Guardians of the weather machine 04:04
  6. Silent stranger suite 10:06
  7. Sérotonine 05:14
  8. Descent into the forsaken valley 05:03
  9. Moving on 02:04
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ