Happy birthday Scott Gorham

Facebookrssmail

Scott Gorham is geboren in Glendale op 17 maart 1951 en is een Amerikaanse gitarist en songwriter. Gorham groeide op in Glendale (Californië) waar hij de gitaar ter hand nam en als tiener in verschillende rockbands speelde. In deze tijd raakte hij bevriend met Bob Siebenberg. Siebenberg vertrok begin jaren zeventig naar Engeland waar hij in Supertramp speelde. In 1974 adviseerde Siebenberg zijn bandleden Gorham als extra gitarist in Supertramp op te nemen, maar doordat Gorham lang moest sparen voor een vliegticket, hadden ze al vóór zijn aankomst in Engeland een saxofonist (John Helliwell) gekozen.

In Engeland aangekomen stelde Gorham een groep samen die de naam Fast Buck kreeg. Hiermee werd in de pubs van East End, London opgetreden. Gorham werd onder de aandacht van Phil Lynott van Thin Lizzy gebracht. Thin Lizzy had weliswaar een hit met ‘Whiskey in the Jar’ maar bleek niet in staat om hun gitaristen vast te houden in de band. Lynott nodigde Gorham uit om te komen proefspelen, waarna Gorham samen met Brian Robertson een nieuwe line-up vormde. Gorham speelde in Thin Lizzy tussen 1974 en 1983 (het jaar waarin Thin Lizzy werd opgeheven), en weer opnieuw sinds de hereniging van Thin Lizzy in 1996.

Na het uiteenvallen van Thin Lizzy in 1983 werkte Gorham mee aan een album van Phenomena. Via zijn werk voor Phenomena leerde hij onder meer Leif Johanson kennen, met wie hij de band 21 Guns oprichtte. Gorham werkte verder als (gast)gitarist voor onder meer Asia, Rollins Band en het soloalbum van Bob Siebenberg.

RockMuZine feliciteert Scott met zijn verjaardag.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ