Sabaton – The War To End All Wars

Facebookrssmail

De Zweedse formatie Sabaton behoort inmiddels tot de grootste metal bands van deze tijd. Mede door hun liveshows hebben ze naam weten te maken met hun songs die over historische evenementen, meestal oorlogen, gaan. Ook op dit nieuwe ‘The War To End All Wars’ is dat het geval. Omdat ze naar eigen zeggen de eerste wereldoorlog niet in een album konden stoppen is ook het thema op dit album die oorlog.

Sinds de oprichting in 1999 zijn zanger Joakim Brodén en bassist Pär Sundström er nog altijd bij. Verder bestaat Sabaton op het moment uit Chris Rörland en Tommy Johansson op gitaar en backing vocals en Hannes Van Dahl op drums. Laatstgenoemde is de man van Floor Jansen.  

Hun album ‘Carolus Rex’ uit 2012 is het best verkochte Zweedse metal album aller tijden. Toch een mooi record om op je cv te hebben staan. Verder staan ze op vrijwel ieder Europees metal festival tussen de (sub)headliners en spelen ze inmiddels in de grootste zalen, waaronder de Ziggo Dome op hun Nederlandse datum. Het podium staat vol met zandzakken, prikkeldraad en zelfs de drums staan in een tank opgesteld.

Goed, dan het nieuwe album. Zoals al vermeld vertelt de band gebeurtenissen uit de eerste wereldoorlog. Zeker in de openingstrack ‘Sarajevo’ en afsluiter ‘Versailles’ waar delen spoken word in zit komt het verhaal heel goed naar boven. Niet iets wat nieuw is voor ze, neem bijvoorbeeld ‘The Art Of War’.  

‘Christmas Truce’ gaat bijvoorbeeld over de tijd dat in 1914 de Franse, Duitse en Britse soldaten de wapens neerlegden om samen kerst te vieren. ”Today we’re all brothers, tonight we’re all friends. A moment of piece in a war that never ends”. Dit evenement dat ook de ‘Christmas Truce’ werd genoemd duurde twee dagen alvorens die oorlog weer verder ging en dat nog jaren zou doen.

Verder staat het album vol met typische Sabaton nummers. Pakkende refreinen, fijne solo’s, goede dikke riffs en natuurlijk genoeg keys. Voorbeelden hiervan zijn ‘The Unkillable Soldier’ en ‘Race To The Sea’.

Voor de Sabaton fans is dit weer een absolute must have. Het is weer een catchy metal album zoals we gewend zijn. Eerlijk is eerlijk, het duurde bij deze wel even voor het klikte, maar wanneer het dat dan doet na een paar luisterbeurten, doet het dat voor het gros van de nummers die op deze nieuwe plaat te vinden zijn. (80/100) (Nuclear Blast Records).

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ