Skull Fist – Paid in Full

Facebookrssmail

Op 20-jarige leeftijd richt de Canadees Zach Slaughter zijn eigen band op, genaamd Skull Fist. Na enkele jaren heeft hij de band compleet en verschijnt in 2011 het eerste full-album Head of the pack. Opvolger Chasing the dream slaat in als een bom en vestigt de naam van Skull Fist. Het derde album Way of the road is een forse teleurstelling voor de inmiddels forse opgebouwde schare fans, de mix van heavy en speedmetal is dan goeddeels ingeruild voor een eenvoudiger veelal midtempo heavy metal. Nu na vier jaar wachten, veroorzaakt door stemproblemen van Zach, verschijnt dan het vierde album ‘Paid in full’ en zijn we benieuwd naar hoe Skull Fist er nu voor staat.

Titelnummer ‘Paid in full’ is de opener en de openingsriff lijkt als twee druppels water op die van ‘In a gadda da vida’ van Iron Butterfly; in de coupletten wel anders, een midtempo nummer, flink zang gedreven, helaas niet echt de flitsende opener waar je op hoopt. Het volgende ‘Long live the fist’ boeit veel meer, een fijne riff, hoger tempo en melodieus en flitsend gitaarwerk met lekker baswerk tussendoor. ‘Crush, kill, destroy’ begint als een licht uptempo nummer met een fraaie dubbele bass in het refrein, halverwege slaat het nummer om in een speedy nekkenbreker. ‘Blackout’ is ook een fraai afwisselend uptempo nummer met een fraaie riff in de coupletten alsmede tussenstukken en een heerlijke gitaarsolo. ‘Madman’ is een lekkere, trage en zware beuker. ‘For the last time’ is dan weer een flink uptempo nummer met halverwege een mid-tempo break en een mooi melodieus refrein. ‘Heavier than metal’ (mooie titel) is een heruitgave van dit nummer afkomstig van de debuut-EP, uiteraard met een heel wat beter geluid. Afgesloten wordt met weer een speedy nummer, ‘Warrior of the north’.

Is Skull Fist weer terug naar de eerste jaren? Niet helemaal, maar er is wel een goede stap gezet, wel weer flink wat snelle nummers met vaak dat fraaie melodieuze snelle gitaarwerk, Zach klinkt ouderwets. Het geluid is wel wat toegankelijker, lees commerciëler, wel met een hele goede productie. Nu maar hopen dat het Zweedse Enforcer ook tot inkeer komt, want deze beide bands werden pakweg vijf jaar geleden wel als enkele nieuwe vaandeldragers van de snelle en melodieuze heavy metal gezien en opvolgers van bv. grote bands als Judas Priest, Accept en Saxon, maar door een minder nieuw album kon die verwachting tot heden niet ingelost worden. 82 /100 (Atomic Fire Records)

Line Up

 • Zack Slaughter – Vocals, Guitars
 • Casey Guest – Bass
 • JJ Tartaglia – Drums

Track List

 1. Paid in full
 2. Long live the fast
 3. Crush, kill, destroy
 4. Blackout
 5. Madman
 6. For the last time
 7. Heavier than metal
 8. Warrior of the north
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ