Celestial Season – Mysterium I

Facebookrssmail

De geschiedenis van Celestial Season valt niet in een paar zinnen samen te vatten vandaar dat ik voor degenen die deze Nederlandse Doommetal band nog niet kennen beknopt zal samenvatten. De beginperiode van Celestial Season mag beschouwd worden als Doommetal in de stijl van de ‘big 3’ van de Britse Doom, Paradise Lost, Anathema en My Dying Bride. In 1995 vindt er een muzikale koerswijziging plaats en gaat Celestial Season de kant van de Stonerrock op. Dit leidt tot talloze bezettingswisselingen waarbij bandleden komen, gaan en/of weer terugkomen. De meningsverschillen over de te volgen muzikale koers leidt uiteindelijk tot het besluit om te stoppen in 2002.

Na een stilte van 9 jaar wordt in oktober 2011 bekend gemaakt dat Celestial Season herenigd is en hun album ‘Solar Lovers’ opnieuw ten gehore zullen brengen. ‘Mysterium l’ is het eerste album van een drieluik waarvan ll en lll ook binnen afzienbare tijd zullen uitkomen. Aan (hernieuwde) inspiratie dus geen gebrek. Met ‘Mysterium l’ slaat Celestial Season het muzikale pad in wat ze hebben gekozen met het in 2021 uitgebrachte ‘The Secret Teachings’ vermengd met de melancholische sound die ze op ‘Forever Scarlet Passion’ (1993) en ‘Solar Lovers’ (1995) hadden.

‘Mysterium l’ bestaat dus uit melancholische Doommetal met Deathmetalzang gecombineerd met klassieke instrumenten zoals violen en cello. Tekstueel pakt Celestial Season de draad op waar ze hem hebben laten liggen bij het laatste album ‘The Secret Teachings’, namelijk een duik in de geheimen van de mysteries van de oudheid. Alles wat bekend is en wat nog ontdekt en verklaard moet worden. Tekst en muziek sluiten dus heel mooi bij elkaar aan. De fans van melodieuze Doommetal mogen blij zijn dat Celestial Season terugkeert naar hun muzikale roots want ‘Mysterium l’ staat bol van van kwalitatief hoogstaande melancholische Doom.

Mijn persoonlijke favorieten zijn opener en tevens de eerste single van het album ‘Black Water Mirrors’ waar Celestial Season meteen laat horen dat ze tot Europa’s beste bands in het genre behoren. ‘This Glorious Summer’ springt er uit door de mooie symbiose tussen de viool en cello van respectievelijk Jiska Ter Bals en Elianne Anemaat met de gitaren van Pim van Zanen en Olly Smit. Afsluiter en titelnummer ‘Mysterium’ is ook een hoogtepunt en heeft met een Duits gesproken eindstuk en een koor een zeer donkere sfeer dat waarschijnlijk een voorproefje is van wat we op ‘Mysterium ll’ kunnen verwachten. Maar ook de overige 4 nummers zijn zeker geen plaatvulling en ook van hoog niveau. Celestial Season levert met ‘Mysterium l’ een dijk van een album af wat doet verlangen naar de opvolgers ll en lll. (82/100) (Burning World Records)

Tracklist:

1 Black Water Mirrors (6:53)

2 The Golden Light Of Late Day (5:57)

3 Sundown Transcends Us (4:45)

4 This Glorious Summer (5:06)

5 Endgame (5:32)

6 All That Is Known (5:12)

7 Mysterium (6:46)

Line Up:

Stefan Ruiters – Vocals

Olly Smit – Guitars

Pim van Zanen – Guitars

Lucas van Slegtenhorst – Bass

Jiska Ter Bals – Violins

Elianne Anemaat – Cello

Jason Köhnen – Drums  

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ