Happy birthday Rick Wakeman

Facebookrssmail

Rick Wakeman werd op 18 mei 1949 als Richard Christopher Wakeman in Perivale, West-Londen. De Britse muzikant wordt beschouwd als een van de beste toetsenisten ter wereld en maakte faam als toetsenist van onder anderen Yes.

Hij begon zijn muzikale leven tijdens zijn studie piano, klarinet en orkestratie en moderne muziek aan het Royal College of Music in Londen als hij na anderhalf jaar stopte en sessiemuzikant werd. Hij verzorgde het beroemde intro van ‘Morning Has Broken’ van Cat Stevens, speelde mee met albums van Brotherhood of Man, T. Rex, Black Sabbath, Ozzy Osbourne en David Bowie (‘Space Oddity en ‘Life on Mars?’). Ook speelde Wakeman mee op het eerste eigen album van Strawbs, omdat de eerste versie van het album werd afgekeurd.

In 1971 nam hij zijn eerste soloalbum op, waarna Yes, toen al wereldberoemd, aanklopte. Hij volgt Tony Kaye op en Wakeman heeft dan alles mee: de evolutie binnen de synthesizers en progressieve rock maakt op dat moment een definitieve doorbraak. Wakeman speelt mee op ‘Fragile’, ‘Close To The Edge’ en ‘Tales From Topographic Oceans’. Tijdens de opnamen van de dubbelelpee ‘Tales of Topographic Oceans geraakte hij vervreemd door de combinatie van grandioos maar oppervlakkig uitgedacht concept (“Een dubbelelpee gebaseerd op één voetnoot over de heilige schrift van de hindoes, waar Anderson zich dan een expert in waande”), gebrek aan voorbereiding (“Nummers schrijven doe je in het repeteerlokaal, niet in de studio.”, gaf Wakeman in een interview aan) en gebrek aan inspraak in het componeerproces, zorgden voor een breuk tussen Wakeman en Yes.

Ondanks dat hij druk was met Yes, bleef Rick Wakeman solo albums opnemen en na zijn vertrek ging de toetsenist daar stug mee door. ‘The Six Wives of Henry VIII’ bracht hij uit als soort van verplichting aan Strawbs’ platenmaatschappij A & M Records, die min of meer hadden afgesproken nog een album van Wakeman te kunnen verwachten. Wakeman voldeed aan die verplichting met hulp van enkele leden van Strawbs en Yes. Hierna komt hij met een van zijn beste albums: ‘The Myths and Legends of King Arthur and the Knights of the Round Table’ Muzikaal een topalbum, financieel gaat het hem minder voor de wind, waarna hij een deel van zijn collectie antieke auto’s moest verkopen. Hij gaat failliet, raakt verslaafd aan alcohol en krijgt een hartinfarct.

In 1977 maakt Wakeman zijn comeback bij Yes, voor het comebackalbum ‘Going For The One’ en ‘Tormato’. Wakeman stapt daarna samen met Jon Anderson uit Yes en enkele albums later valt Yes zelfs helemaal uit elkaar. De reünie met Yes-leden wordt in 1989 uitgebracht onder de naam Anderson Bruford Wakeman Howe (ook wel ABWH genaamd). Met hen brengt hij een titelloos studioalbum en een livealbum uit.

Uiteindelijk blijkt de liefde van Wakeman en Yes een haat/liefde relatie en blijft Wakeman in een knipperlicht relatie op en af bij Yes terug keren. Solo, met Yes en met zijn andere projecten (waaronder Ayreon en Brian May) bracht Rick Wakeman inmiddels tientallen albums uit, waarvan er meer dan 50 miljoen werden verkocht.

RockMuZine feliciteert Rick Wakeman met zijn verjaardag.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ