Submit Fest bewijst zich opnieuw

Facebookrssmail

Het is 28 mei als het eindelijk tijd is voor de vierde editie van Submit Fest. Het festival, wat al sinds 2017 plaatsvindt in de Baroeg, biedt plaats voor jonge, opkomende en doorbrekende bands om hun talenten te laten zien op het Rotterdamse podium. Voor de geringe ticketprijs van slechts twee tientjes (of net minder in de voorverkoop) staan er gedurende de dag zeven bands voor je op het podium: Mountain Eye, Reformist, Changing Tides, Another Now, Exist Immortal, A Cold Night for Alligators en InVisions.

Het is stipt drie uur als het Nederlandse Mountain Eye in matchende outfits (zwart overhemd plus broek met witte accenten) het podium op komt. De moderne nu metal band brengt een goede energie en stage presence met zich mee, maar helaas moet het publiek nog een beetje wakker worden. Muzikaal klinkt de set lekker en vooral de cleans van de vocalist zijn een sterk pluspunt.

De volgende band om het podium te betreden is Reformist, eveneens een Nederlandse band, ditmaal meer in de richting van de progressieve metalcore. Het publiek is ondertussen wel aardig opgewarmd en reageert goed op de muzikaal sterke set van de band. De heren hebben een erg relaxte sfeer op het podium, maar brengen desalniettemin een goede publieksinteractie mee. De bandleden hebben het duidelijk naar hun zin en dit slaat dan ook goed over naar het publiek.

Het daaropvolgende Changing Tides komt, je raadt het wellicht al, ook uit Nederland. De metal/deathcore band krijgt het publiek goed aan het bewegen met de technisch sterke riffs en djents die de heren spelen. Zelfs een mid nummer brekende bassnaar mag de pret niet drukken en al snel is het probleem opgelost door de bassist van Reformist die direct met zijn bas komt aanstormen. Als klap op de vuurpijl speelt de band ‘Fear of Unbelief’ van hun recent uitgebrachte album ‘Impair the Vision’, met in plaats van Alan Grnja (van Distant) de vocalist van Reformist.

Wellicht herken je een patroon, want ook Another Now is een Nederlandse band. Op de laatste editie in 2019 opende de band nog als “talentband”, maar met album ‘OMNI’ op zak en een flink aantal gespeelde shows heeft de band zich goed weten te vestigen. Bij bands die een groot electronic deel in de muziek hebben is het altijd maar de vraag of dit live ook goed tot zijn recht komt, maar bij Another Now is dit perfect gelukt in de mix. De band staat met veel energie op het podium en weet precies hoe de interactie op te zoeken. 

Het Nederlandse hoofdstuk van Submit is afgesloten; het Britse Exist Immortal is net als Another Now een terugkerende band op Submit Fest. De progressieve metal van dit vijftal is wellicht even energiek als dat van de voorgaande bands, maar heeft toch een wat andere toon. Hoewel er genoeg distortion aanwezig is, spelen de heren een erg cleane set. De publieksreactie op de band is goed en de band weet duidelijk waar hij op het podium mee bezig is; de interactie en beweging lijkt bijna een choreografie, maar toch natuurlijk.

Het Deense A Cold Night for Alligators lijkt, hoewel de band progressive metal speelt, een beetje een vreemde eend in de bijt op deze lineup. De muziek die dit viertal speelt bevat weinig distortion en geschreeuw, iets wat de eerder bands stuk voor stuk wel hadden. Dit resulteerde ook in minder beweging in het publiek. De focus ligt duidelijk bij de muzikale uitvoering van de set, wat wellicht ook beter bij de muzikale stijl van de heren past. De set zit verder goed in elkaar en klinkt lekker.

Ook als afsluiter hebben we een band die eerder op Submit Fest stond in 2019. Toen moest de band het nog onder Hacktivist doen, maar vandaag staat de naam dus bovenaan de poster. Het Britse InVisions is een band die een naam voor zichzelf heeft gemaakt als een energieke live band met sterke albums. Ook vandaag weet de band deze reputatie te bevestigen; hij speelt een goede set met zowel nieuwe als oudere nummers, is actief op het podium en de lichtshow is uitmuntend. De band laat nauwelijks steken vallen; sterker nog, het enige waar de band op af te rekenen is, is dat de set helaas minder lang duurt dan beloofd met drie kwartier in plaats van een vol uur.

Na een volle dag met zeven verschillende acts is Submit Fest dan toch echt tot zijn einde gekomen. Opnieuw bewijst het festival de perfecte plek te zijn om nieuwe acts te ontdekken, of je nou op zoek bent naar lokaal talent of internationale acts die op de rand staan om door te breken.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ