Robert Berry’s 3.2 – Alive At ProgStock

Facebookrssmail

Zanger/bassist Robert Berry kennen we onder andere van Ambrosia, Alliance, Hush en vele andere. Keith Emerson en Carl Palmer vroegen hem om Greg Lake (van ELP) te vervangen. De bandnaam werd ‘3’. Nadat er meer leden bij kwamen werd dit veranderd in ‘3.2’. Op het live album ‘Alive at ProgStock’ komt de muziek geschiedenis van Robert Berry voorbij. Dit speciale album bestaat uit 2 CD’s en een DVD.

Voordat de eerste noot gespeeld wordt, wordt er een paar minuten gepraat. Robert bedankt zijn fans voor het feit dat hij al decennia lang van de muziek kan leven, daarbij roemt hij ook zijn muziekvrienden. ‘Life Beyond L.A.’ is de titeltrack van het derde album van Ambrosia. De songtekst is goed te verstaan, zodat je mee kunt zingen met dit ” oudje”. Het geluid had iets voller mogen zijn, maar het geheel is goed verdeeld over de koptelefoon. Tijdens de samenzang vormen de stemmen een mooie blend. Na dit nummer vertelt Robert onder andere over Carl Palmer. Hij praat duidelijk, toch is het verhaal wel wat lang voor op een cd. ‘No One Else to Blame’ heeft een prachtige ingetogen start. Het geluid is hier helder. Als tempo en volume toenemen, wordt het geluid iets doffer. De wendingen verlopen (zoals verwacht) goed. Tijdens de ingetogen delen speelt Jimmy Keegan mooi zacht gespeeld op cimbalen. Er is gaaf gitaarspel, en zeer gevarieerd toetsenwerk. En last but not least, de bas is duidelijk aanwezig. Het is op en top genieten van nummers zoals ‘Desde La Vida’, Powerful Man en vele andere.

Voor ieder nummer is er een introductie, Robert vertelt de dingen op een leuke manier. Maar ik kan me voorstellen dat je liever nonstop naar de muziek zou luisteren. Het nummer ‘Minstrel in the Gallery’ van Jethro Tull werd geschreven door Ian Anderson en Martin Barre. Na een feel good intro zijn er diverse wendingen in tempo en volume. Het minimalistische stukje is mooi helder van geluid. Zowel instrumentaal als vocaal is het allemaal goed, de vocale uithalen zijn prima. Deze cover heeft een mooie opbouw naar het einde. Het gitaarspel in ‘You Do or You Don’ is ingetogen. Je hoort de passie en emotie in de zang, het geheel is heel overtuigend. CD 2 start met sferische muziek, al snel merk je dat dit ‘Roundabout’ (van Yes) is. De zang is heel goed, het gitaarspel is heerlijk en er zijn gave bass grooves. De zang is even bijna solo, weer valt op hoe mooi de stem is. Ook in de samenzang valt de fantastische blend van stemmen op. Het einde van het nummer wordt lekker lang gerekt voor deze live show. De band speelt allemaal mooie nummers, de een is misschien wat bekender dan de andere. In ‘Deck the Halls’ heeft Jimmy een groot aandeel in de zang, ook zijn zang is goed. Natuurlijk mag Genesis niet ontbreken, ‘Watcher of the Skies’ is bij velen favoriet. Het instrumentale intro en de eerste zinnen bezorgen mij kippenvel. Soms ebt het kippenvel beetje weg maar keert steeds weer terug. Het uitgebreide applaus is zeer terecht. Als laatste ‘Karn Evil 9 (1st Impression, Part 1)’. Doordat het tempo hoog ligt en opbouw complex is, komt er met vlagen veel op je af. Er is geen toegift te horen, zodat de cd wat onverwacht is afgelopen. Na ieder nummer hoor je applaus, maar tijdens de nummers hoor je het publiek bijna niet. De live beleving is hierdoor minder groot. DVD: Het licht en de opstelling van de camera’s zijn eenvoudig, maar voldoende om de muzikanten redelijk (goed) in beeld te brengen. De close ups hadden wat beter gekund. Maar we zijn verwend door de torenhoge budgetten van de superbands. Doordat de anekdotes ook op de cd’s te horen zijn, is het op de DVD niet verrassend meer. Hoewel het geheel wat beter gedetailleerd in beeld had mogen komen, zie je af en toe wel de goede harmonie die er tussen de muzikanten is.

Als je een DVD van hoge kwaliteit verwachtte valt het misschien wat tegen. De DVD had eventueel Bonus DVD genoemd kunnen worden. Maar dit album is een prachtig overzicht van de imposante carrière van Robert Berry. (80/100) (2nd Street Records)

Track Listing

CD 1 (54:26)

01. Introduction (2:06)

02. Life Beyond L.A. (5:01)

03. Introduction (2:04)

04. No One Else to Blame (6:10)

05. Introduction (1:39)

06. Desde La Vida (7:34)

07. Introduction (1:53)

08. Powerful Man (4:53)

09. Introduction (1:27)

10. Last Ride into the Sun (9:58)

11. Introduction (1:27)

12. Minstrel in the Gallery (5:27)

13. Introduction (1:18)

14. You Do or You Don’t (3:29)

CD 2 (52:25)

1. Roundabout (7:38)

2. Introduction (1:50)

3. Can’t Let Go (3:58)

4. Introduction (1:19)

5. Somebody’s Watching (5:10)

6. Talkin’ Bout (3:59)

7. Eight Miles High (5:28)

8. Introduction (0:50)

9. Deck the Halls (4:38)

10. Watcher of the Skies (8:08)

11. Introduction (0:17)

12. Karn Evil 9 (1st Impression, Part 1) (9:10)

Band:

Robert Berry – bass, acoustic guitar. lead vocals Paul Keller – lead guitar, vocals

Andrew Colyer – keyboards, vocals

Jimmy Keegan – drums, vocals

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ