Nightmare – Aeternam

Facebookrssmail

Het Franse Nightmare maakt al maar liefst een dikke 40 jaar onderdeel uit van de Metal scene. Het gezelschap rond enig overgebleven lid van het eerste uur, Yves Campion, leverde steevast prima albums uit met lange tijd Jo Amore als vocalist. Die deed dat meer dan verdienstelijk maar op het voorgaande, beestachtig goede, album ‘Dead Sun’ viel pas echt alles op zijn plaats. Reden; niemand minder dan toch echt een van werelds beste powervocalisten Magali Luyten leende haar befaamde stembanden aan de niet minder imposante, modern klinkende Powermetal.

Toen er een nieuw album werd gepresenteerd keek ik dan ook reikhalzend uit naar wederom een prachtplaat. De slechte tijding volgde echter spoedig, Magali had de band verlaten en was vervangen door de francaise Madie. Nou, toch maar de moeite genomen want de composities van de band mogen er eigenlijk altijd wel wezen. Al snel bleek echter dat mijn ongerustheid totaal op niets was gebaseerd. Vooropgesteld, Madie is geen Magali maar zeer zeker een topzangeres in dit genre. Op de een of ander manier is het plaatje zelfs nog completer geworden en is dit een album geworden wat mij zelfs nog beter bevalt dan ‘Dead Sun’.

Nightmare speelt moderne Powermetal met vette hoofdletters. Echte metal dus, weliswaar met een paar uitstapjes richting episch zoals ‘Downfall Of A Tyrant’ dat gemakkelijk op een album van Frozen Crown had kunnen staan, maar verder heerlijk uitgebalanceerd en recht voor zijn raap. Elk nummer bevat een portie melodie, buitengewoon strak en beukende drums, gierende gitaarsolo’s, de nodige tegen thrash aanleunende riffs en krachtige, heldere vocalen. Bovendien is de productie super maar dan ook supervet en knalt het geheel buitengewoon krachtig uit je speakers. Dit is een plaat met zwaar metalen ballen dames en heren. Een album dat zodra je bijvoorbeeld het titelnummer hoort een brede, vette glimlach op je gezicht tovert. ‘Aeternam’ is dan ook echt een fenomaal goed Metal nummer dat door de supervette productie menig materiaal dat in hetzelfde straatje opereert niet vernietigd maar simpelweg verpulverd. Opzwepend, massief, snel en variërend met krachtige vocalen met hier en daar een lekker rauw randje. Te genieten valt er echt enorm veel op dit album, zeker wanneer we vocaal ook nog getrakteerd worden op bruut tegengas en prima meerstemmige achtergrondzang. Dit trekt vette tracks als het onheilspellende ‘Black September’ en het sinistere, exorcist achtige ‘Anneliese’ naar de ere divisie. Het tempo ligt over het algemeen heerlijk hoog, afwisselend en bij tijden lekker bruut. Dit maakt het optimaal genieten met verder hele goede nummers als ‘Under The Ice’, ‘The Passenger’ (prachtig vocaal werk, en vet roffeld drumwerk) en het wat lichtere ‘Lights On’. De krachtige powerballad ‘Crystal Lake’, pff, wat een vocalen) is ook al zo’n hoogtepunt dus er valt weinig tot helemaal niets aan te merken op dit vette, heerlijke album. Enig minpuntje is dat openingstrack ‘Temple Of Acheron’ iets minder is. Daarom had ik het album hier ook niet mee geopend maar bijvoorbeeld met het titelnummer want daarmee zit je meteen op het puntje van je stoel en wordt je al gelijk lekker omver geblazen, een echt ‘vet in je smoel’ nummer.

Het Franse Nightmare levert na 40 dienstjaren met dit ‘Aternam’ hun beste album af. Een knallende productie, vette, gierende riffs en vocaal krachtige pracht van new woman in town Madie die zichzelf op dit album wel even heel stevig op de kaart zet. Wat een heerlijke strot zeg. Zowel vocaal als qua nummers doet dit album me wel denken aan een krachtiger uitvoering van het, helaas al ter ziele gegane, Kroatische Agharti. Voorganger ‘Dead Sun’ was beestachtig goed, dit ‘Aeternam’ is een waar monster.

Dit is metal met kapitale hoofdletters, een album dat het hart van ieder metal liefhebber sneller doet kloppen. Aanschaf verplicht en hulde voor een band die na zo’n lange tijd nog steeds aantoont bijzonder sterk en hedendaags voor de dag kan komen. Dikke pluim voor de vette productie en de bijzonder fraaie hoes. Niet alleen jaarlijstmateriaal maar voer voor de top 3 daarvan. (98/100)(AFM Records)

Tracklist

1. Temple Of Acheron

2. Divine Nemesis

3. The Passenger

4. Downfall Of A Tyrant

5. Crystal Lake

6. Lights On

7. Aeternam

8. Under The Ice

9. Black September

10. Anneliese

Line up

Madie (vocals)

Franck Milleliri (guitar)

Matt Asselberghs (guitar)

Yves Campion (bass, vocals)

Niels Quiais (drums)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ